Recept na měkké vepřové přímo z trouby

Pokud nemáte inspiraci na snadnou a rychlou večeři, následující recept Vás potěší. Je totiž nejen lehký, ale také velmi chutný a to hlavně kvůli velkému množství sýra. 

Zapékání pokrmů je jedna z nejoblíbenějších metod přípravy masa. Je to také kvůli tomu, že horní vrstvu většinou tvoří sýr, který po zapečení vytvoří křupavou krustičku. Na následující recept budeme potřebovat nejen sýr, ale i vepřové maso nebo například hořčici. Tato na první pohled neobvyklá kombinace přísad ve finálním receptu vytvoří harmonii chutí tak velkou, že nebudete vědět kdy s jedením přestat. Můžete tak připravit nejen chutnou večeři pro rodinu, ale i originální občerstvení pro návštěvu. 

Jedná se o pokrm nejen chutný, ale také vydatný 

Vepřové maso pochází z prasete a jedná se o nejčastěji používaný druh masa v české kuchyni. Jeho příprava je různorodá, na vesnicích je dokonce ještě možné narazit i na tradiční zabijačku.

Maso je typické svou tučnou strukturou, proto má také vyšší energetickou hodnotu. Je mnohem křehčí než maso hovězí a také mnohem lépe stravitelné. Díky své vyšší energetické hodnotě je vhodné ho kombinovat se zeleninou a to je také kombinace, která je zvolena v následujícím receptu. 

Na porci, která vystačí k večeři pro 3 člennou rodinu budeme potřebovat 300 gramů vepřového masa, 150 gramů sýra, 100 gramů majonézy, 2 rajčata, cibuli a lžičku hořčice. Nejprve si nakrájíme maso na tenké plátky, ideálně o šířce kolem 1 cm. Ty potom umístíme na plech vedle sebe a naklepeme.

Aby se struktura masa neponičila a jednotlivá vlákna zůstala zachována, před naklepáním maso zakryjeme potravinářskou folii. Jednotlivé řízky z obou stran osolíme a opepříme a vložíme do zapékací mísy. 

Do receptu se ideálně hodí spařená cibule

Mísu před vložením masa ještě potřeme slunečnicovým olejem, aby nedošlo k jeho připečení. Jednotlivé plátky poté potřeme hořčicí a vložíme do lednice. Takto naložené maso necháme v klidu marinovat po dobu 30 minut.

Mezitím si připravíme zbylé ingredience. Cibuli si necháme spařit a to tak, že ji nejprve nakrájíme na kroužky, umístíme do misky a zalijeme vroucí vodou. Takto ji necháme bez dalšího povšimnutí po dobu 15 minut. Pomůže nám to z cibule odstranit její typickou štiplavou chuť a nebude ve výsledném pokrmu tolik výrazná. 

Po uplynutí potřebné doby spařenou cibuli nasypeme na naložené maso. Následně si nakrájíme na plátky také rajčata a ty rovnoměrně rozložíme do zapékací mísy. Celý takto připravený pokrm posypeme velkou vrstvou strouhaného sýra.

Zapékací mísu jednoduše vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů. Maso pečeme 30 minut. Díky rajčatům, která během pečení pustí svou šťávu, bude maso na talíři velmi šťavnaté a měkké. Pokrm je vhodné podávat spolu s majonézou a vařenými brambory. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]