Ohlásila se vám nečekaná návštěva a vy nemáte žádnou „chuťovku“? Nevadí, jednu si snadno připravíte a podávat ji můžete již za 24 hodin.
Okurka setá se s oblibou používá pro nakládání snad na všechny způsoby. Možná jste ale nevěděli, že původem pochází z Indie a Číny, kde se jí daří ve vlhkých a teplých oblastech. Kromě vody (té obsahuje 90 – 96 %) je plod bohatý na minerální látky (zejména draslík) a vitamín C. V naší republice se největší oblibě těší její nakládání do sladkokyselého nálevu, jehož obdobu má jistě v kuchařce každá hospodyňka. Dnes si ovšem můžete přečíst recept, který není úplně tradiční, ale jistě si ho zamilujete.
Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny:
- 3 kilogramy okurek
- 250 mililitrů slunečnicového oleje
- 125 mililitrů vody
- 100 mililitrů 9 % octa
- 180 gramů cukru krupice
- 250 gramů sladkého kečupu
- 250 gramů ostrého kečupu (pokud nemáte rádi pálivé, tento bod vynechejte a zdvojnásobte množství sladkého kečupu)
- 1,5 lžíce soli
- 12 stroužků česneku
Samotná příprava je vcelku triviální
V prvním kroku si připravíte marinádu. Do většího hrnce nalijte připravenou vodu, ocet a slunečnicový olej. Dále přidejte cukr krupici, sůl a kečup. Vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience prolnuly.
Nyní hrnec s marinádou odložte a začněte se věnovat přípravě okurek. Ty důkladně omyjte, abyste se zbavili případných zbytků zeminy. V případě, že jsou okurky lehce svrasklé, můžete je na 3 až 4 hodiny ponořit do studené vody a nechat je hydratovat.
Poté, co okurky opláchnete, odřízněte jim špičky a podélně je rozkrájejte na čtvrtiny. Pokud jsou takto připravené okurky příliš dlouhé a měli byste problém umístit je do sklenice, můžete čtvrtiny ještě přeříznout napolovic. Takto připravené okurky poté vložte do marinády, kterou i s okurkami přivedete k varu. Směs vařte pod pokličkou přibližně 25 minut na mírném až středním plameni.
Po uplynutí požadovaného času ztlumte plamen na minimum. Do směsi prolisujte připravené stroužky česneku, promíchejte a vše vařte dalších 10 minut. Bezprostředně po deseti minutách naplňte směsí připravené sterilizované sklenice, které ihned zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a položte je například na utěrku, kde je necháte zcela vychladnout. Takto zavařené vám vydrží okurky po celou zimu. Konzumovat je můžete již po 24 hodinách, ale pokud máte rádi plné a prolnuté chutě, chvíli si počkejte.