Tzatziki je jídlo z okurek, jogurtu a kopru, jehož původ leží na pomezí Řecka a Turecka. Jeho svěží chuť a spousta vitamínů z něj dělá ideálního společníka pro horké letní dny. Recept je velmi snadný.
V Řecku se tzatziki využívají jako samostatný pokrm, případně jako omáčka k některým dalším jídlům, jako třeba gyros. Chutnat vám bude jako předkrm či hlavní chod spolu s čerstvým pečivem, ale i jako doplněk ke grilovanému masu či jiným pokrmům. Svou snadností a chutí si rychle dobude stálé místo na vašem jídelníčku.
Ingredience
- Salátová nebo polní okurka – 2 ks
- extra panenský olivový olej – 2 lžíce
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana – 500 g
- kopr – 1 větvička
- máta – 30 g
- česnek – 2 stroužky
- citrón – 1 ks
- sůl a pepř – dle chuti
Návod na přípravu
Okurky omyjte a osušte, podélně je rozkrojte a vydlabejte vodnaté jádro. Tuhou část dužniny nastrouhejte na jemném struhadle do misky, trochu okurky posolte, promíchejte a počkejte, až pustí šťávu. Tu pak slijte a ještě okurky dobře vyždímejte v čisté bavlněné utěrce.
Okurky zbavené šťávy vložte do misky, prolisujte k nim očištěné stroužky česneku, přidejte dvě polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy. Kopr zbavte tuhých stonků a lístky nasekejte najemno. Totéž udělejte i s mátou.
Oba druhy bylinek přihoďte do misky k ostatním surovinám, vše podle chuti osolte a opepřete a zalijte řeckým jogurtem či zakysanou smetanou. Ingredience pečlivě promíchejte. Tzatziki ochutnejte a podle potřeby případně dochuťte solí, pepřem, olejem či citrónem.
Hotové tzatziki uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží i několik dní. Podávejte je pak jako předkrm, hlavní chod s čerstvým chlebem nebo bagetkou, případně jako omáčku ke grilovanému či pečenému masu. Podávejte je ledově vychlazené.
Napište komentář