Recept na papriky plněné mletým masem a rýží

Plněné papriky mnoho lidí zná z období dětství. Tento pokrm je totiž v českých rodinách dost oblíbený a vaří se na všechny možné způsoby. Základ však zůstává obvykle stejný – papriky, mleté maso a rýže. Zkuste si připravit tohle dokonalé jídlo, které je nejen chutné, ale i zdravé. Zasytí celou vaši rodinu jak na oběd, tak na večeři.

Potřebné suroviny na přípravu plněných paprik

Než se pustíte do vaření, připravte si:

  • 50 až 70 gramů rýže
  • 250 gramů mletého masa (vhodný je mix)
  • 4 středně velké papriky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • mletou červenou papriku dle chuti
  • sůl, pepř
  • mletý kmín dle chuti
  • 1 až 2 lžíce cukru
  • 1 velkou sklenici rajčatového pyré nebo rajčatové šťávy

Jak postupovat při přípravě plněných paprik?

Nejprve si uvařte rýži, poté ji sceďte, ochlaďte a smíchejte s mletým masem ve velké míse. Dále přidejte do hmoty sůl, mletý pepř, mletou červenou papriku, kmín, najemno nasekanou jednu cibulku, vejce a dobře promíchejte.

V další fázi si omyjte papriky, odřízněte jim stopky a vyjměte semínka. Poté papriky dostatečně naplňte masovou směsí a upěchujte mokrýma rukama. Ze zbytku náplně tvořte kulaté knedlíky.

Fáze vaření v hrnci a servírování plněných paprik

Poté si k ruce vezměte hluboký hrnec, nalijte do něj slunečnicový olej a rozpalte jej. Na něm restujte chvíli najemno nakrájenou druhou cibuli. Až bude cibulka dozlatova opečená, zalijte ji rajčatovou omáčkou, do ní ponořte plněné papriky, masové kuličky a vařte pod poklicí na mírném plamenu asi půl hodiny.

Do rajčatového sosu je možné ještě přidat trochu cukru, aby nebyl tak kyselý. Až se papriky uvaří a budou měkké, vyjměte je na talíř, přelijte trochou rajčatové omáčky a podávejte například s houskovým knedlíkem. Papriky je možné jíst i s čerstvým bílým pečivem. Omáčku zjemníte zakysanou smetanou. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]