Nebojte se vyzkoušet něco nového. Puding již nemusíte připravovat jen podle návodu na sáčku, ale můžete recept doplnit o další suroviny a postupy. Díky tomu získáte výborný dezert.
Připravte si o víkendu nebo jiný volný den sladkost, kterou si můžete vychutnat kdykoliv, když budete mít chuť. Jedná se o jemný a velmi nadýchaný dezert, se kterým potěšíte i návštěvu nebo malé děti. Stačí, když si zakoupíte puding a několik dalších surovin k němu. Příprava není složitá a vše budete mít za chvíli hotové.
Ingredience, které budete potřebovat
- 500 gramů zakysané smetany 20 %
- 150 gramů cukru
- 8 gramů vanilkového cukru
- 50 gramů másla
- 20 gramů želatiny
- 3 ks vejce
- 2 lžíce škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
Příprava není nijak složitá
K přípravě tohoto sladkého dezertu se mohou připojit i ti, kteří ještě nikdy nic nevařili a nemají žádné zkušenosti v kuchyni. Nejedná se totiž o nic náročného. Vezměte si k ruce hrnec se silným dnem, do něj rozbijte 1 vejce a přidejte 2 žloutky. Do hrnce k vejcím přidejte kukuřičný škrob, 75 gramů cukru a vanilkový cukr. Dbejte na důkladně promíchání, aby v míse nezůstaly hrudky. Až budete mít hotovo, přidejte dále kysanou smetanu a znovu pečlivě zamíchejte.
Začněte s vařením surovin
Smetanu přiveďte v hrnci k varu a vařte asi 1 minutu. Je potřeba ji při vaření neustále míchat, aby se nezačala připalovat, a navíc musí hezky zhoustnout. Až budete mít dojem, že její konzistence získala potřebnou hustotu, přesuňte hrnec mimo plotýnku a ihned přidejte ke smetaně do hrnce máslo.
To míchejte do doby, dokud nebude úplně rozpuštěné. Zároveň můžete přidat rozpustnou želatinu a stále míchejte. V momentě, kdy budete mít vše domícháno, nechte krém vychladnout, ale čas od času ještě promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Kvůli tomu by vám totiž mohly v krému vzniknout nechtěné hrudky.
Pokračujte vodní lázní
Vezměte si větší a menší hrnec, abyste mohli udělat vodní lázeň. Do velkého dejte vodu a do menšího vložte 2 bílky, 75 gramů cukru a lžičku citronové šťávy. Tento menší hrnec vložte do většího a oba dva dejte na plotnu. Začněte postupně ohřívat vodu na vodní lázeň a všechny suroviny v menším kastrůlku pravidelně míchejte, aby se rozpustily. Až budete mít ingredience tekuté, dejte hrnec mimo vodní lázeň a veškeré suroviny vyšlehejte ručním šlehačem tak, aby vznikla hmota, které se říká sníh.
Umíchejte krém na dezert
Kvalitně ušlehaný sníh poznáte tak, že pokud dáte mísu obráceně a sníh nevypadne, nemusíte pokračovat ve šlehání. Jestliže tedy máte hotovo a vše je dobře vyšleháno, můžete sníh přimíchat k vychlazenému krému. Sníh i krém je potřeba pečlivě promíchat, aby se obě směsi spojily.
Vše dejte do formy
Mezi nádobím si najděte formu na bábovky a všechen krém smíchaný se sněhem dejte do formy. Krém rovnoměrně rozetřete, aby jej bylo všude stejně. Poté můžete nádobu s krémem vložit na několik hodin do lednice a počkat si, než vše ztuhne. Po několika hodinách vyzkoušejte, zda je již vše pevné a pokud ano, tak můžete obsah formy vyklopit na talíř.
Pokud nejde dezert vyklopit
Občas se vám může stát, že vám nepůjde dezert vyklopit. Jestliže máte silikonovou formu, neměl by to pro vás být problém, protože s tou se pracuje velice pohodlně. Jestliže máte, formu keramickou nebo s teflonovým povrchem, ze které nemusí jít hmota vyklopit, vyzkoušejte tento trik. Ponořte formu na minutu do horké vody a poté otočte a vyklopte dezert na talíř.