Bramborové saláty se samozřejmě netvoří jen v České republice. Třeba takové Německo má svou verzi také zajímavou, obsahuje dokonce i ředkvičky a vývar.
Bramborový salát je jídlo tradičně spojované s tím nejkrásnějším obdobím v roce, jímž jsou vánoce. Není tedy divu, že jej tolik lidí miluje. Dnes ovšem máte šanci vyzkoušet i trochu jinou verzi salátu, než je ta klasická, kterou znáte ze štědrovečerní večeře. To ale neznamená, že by neměla být i tak chutná.
Ingredience a postup přípravy salátu
Budete potřebovat:
- Jedno kilo brambor typu A
- Čtyři ředkvičky
- Šedesát gramů salátové okurky
- Dvě stě mililitrů domácího vývaru
- Patnáct kousků středně velkých cibulí
- Pět polévkových lžic rostlinného oleje
- Jednu polévkovou lžíci hořčice
- Petrželku dle chuti
- Jednu čajovou lžičku soli
- Tři polévkové lžíce octa
- Jednu čajovou lžičku cukru
- Hrnec
- Nůž
- Dvě misky
Nejprve je potřeba uvařit brambory. Je důležité mít ty typu A, jelikož jsou vyloženě salátové a je u nich menší riziko, že by se vám v salátu po uvaření rozpadly. Důkladně je umyjte a nechejte ve slupce. Vložte je do hrnce, napusťte vodu, přidejte dostatečné množství soli a nechejte je provařit, ovšem nepřežeňte to. Poté vodu sceďte a nechejte je vychladnout.
Recept je to vskutku rychlý
Než vám brambory vychladnou, můžete se vrhnout na přípravu ostatních ingrediencí. Vezměte si větší misku a nalijte do ní olej. Poté přidejte ocet a samozřejmě nemůžete vynechat ani hořčici. Lepší je použít plnotučnou a trochu kvalitnější. Promíchejte, osolte, opepřete a přidejte i cukr. Poté už jen pomalu přilévejte vývar a mezitím vše míchejte dohromady. Díky tomu se rozpustí sypké ingredience a chutě se spojí do kupy.
Vezměte si červenou cibuli a řádně ji oloupejte z přebytečných vrstev. S pomocí nože ji nakrájejte na co nejdrobnější kousky a přihoďte do misky.
Čerstvou petrželku nasekejte nožem nadrobno a přidejte ji tam také. Nyní nechejte okolo třiceti minut odležet, aby se chuť krásně rozvinula a propojila. Mezitím si můžete vzít salátovou okurku a oloupat ji. Nakrájejte ji na kolečka a s ředkvičkami proveďte to samé.
I brambory jsou již jistě vystydlé, tudíž je nakrájejte na kolečka. Ano, to je také jeden z rozdílů českého a německého salátu, brambory jsou krájená tímto způsobem. Ředkvičky a okurky přihoďte do odleželé zálivky a důkladně promíchejte.
Brambory přimícháváte až na samotný závěr, jelikož byste jinak riskovali, že se vám během neustálého míchání rozpadnou a to rozhodně nechcete. Salát můžete podáat klasicky s řízkem, jako ten náš. Dobrou chuť!