Rolka líné ženy: Jen vyskládat formu slaninou, zalít směsí a zasypat sýrem. Jedla bych ji každý den

Luxusní rolka plněná kuřecím masem, zakysanou smetanou a strouhaným sýrem a zabalená ve šťavnaté slanině se hodí jako předkrm kdykoliv.  

Drobná předkrmová jídla, kterými jsou kupříkladu rolky, paštiky, sýry či pomazánky, mají několik věcí společných. První z nich je fakt, že by vás neměly zasytit, ale pouze navnadit k dalšímu jídlu a umocnit tak chuťový zážitek. Druhou je jejich vzhled – předkrmy jsou ozdobou stolu, proto by měly být nejen chutné, ale rovněž zajímavé a nápadité. Obě náležitosti splňuje ve slanině balená rolka s kuřecími prsy a sýrem dokonale. Skvěle se proto hodí na nejrůznější sešlosti, oslavy nebo například na svatbu.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 650-700 gramů kuřecích prsou
  • 350-400 gramů slaniny nakrájené na plátky
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 300 gramů tvrdého sýra
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 kusy vajec velikosti M
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvá petržel dle chuti

Postup přípravy rolky krok za krokem:

Rolka se vám bude nejlépe připravovat ve formě na roládu, nebo tzv. srnčím hřbetu. V prvním kroku přípravy si nachystejte veškeré potřebné suroviny. Kuřecí prsa (nebo kuřecí prsní řízky) nakrájejte na malé kostičky a dejte stranou. Ve větší míse smíchejte zakysanou smetanu s pokrájenou, čerstvou petrželkou a směs podle chuti osolte a opepřete. Chcete-li rolce dodat na pikantnosti, můžete do zakysané smetany prolisovat 3 stroužky česneku.

V dalším kroku si nastrouhejte připravený sýr, který následně nasypte do mísy k zakysané smetaně a promíchejte. Do směsi zapracujte rovněž 3 polévkové lžíce prosáté hladké mouky a obě vejce, která ovšem nejprve důkladně rozšlehejte.

Všechny suroviny v míse následně rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Ke směsi přisypte odložené kuřecí maso a opět dobře promíchejte. Nyní si k ruce vezměte připravenou formu.

Ideální je například tzv. srnčí hřbet či klasická forma na roládu. Formu vyložte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly, a aby z formy „koukaly“ ven. Jestliže máte větší formu a kratší plátky slaniny, nebojte se je nastavit. Rozloženou slaninu poté posypte polovinou nastrouhaného tvrdého sýra, který zalijte ochucenou směsí masa a zakysané smetany. Poté rolku posypte druhou polovinou sýra a zabalte převislými konci slaniny.

Doprostřed rolky (kde se plátky slaniny nepřekryjí) položte další, celé plátky slaniny. Formu následně vložte do předehřáté trouby, a sice na nejvyšší rošt. Pečte po dobu 60 minut při 180 °C. Po hodině rolku vyndejte a vyklopte ji na plech vyložený pečicím papírem. Ten vraťte do trouby a pečte do té doby, než slanina zezlátne. Poté rolku z trouby vyjměte a na mřížce nechte vychladnout. Servírujte nakrájenou na tenké plátky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*