Něco mezi vánočkou a buchtičkami, ale tisíckrát chutnější. Vzdušné těsto, po kterém se jen zapráší

potírání buchty vejcem

Připravte si toto extra nadýchané těsto. Buchta z něj chutná výborně i v základní variantě. Přidat k němu však můžete rozinky nebo ořechy a připravit si tak opravdovou lahůdku.

Ingrediencí, která dodává tomuto těstu skutečnou vláčnost a nadýchanost, je semolinová kaše. Připravuje se ze semolinové krupice, která je ve větších supermarketech běžně k dostání. Kaše se přimíchá k základnímu těstu a vše se společně nechá vykynout. Semolinová mouka je mnohem zdravější, než ta klasická a je výbornou volbou i pro přípravu snídaňových kaší.

Ingredience, které budete na vláčné těsto potřebovat

  • 2 vejce
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 150 g škrobu
  • 100 g cukru
  • 300 g semolinové kaše
  • 600 g pšeničné mouky
  • 100 g másla

vaječné těsto

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme semolinovou kaši. Postupujte podobně jako když vaříte dětskou krupičku. Do nepřilnavého hrnce nalijte 2 hrnky mléka, přidejte cukr a špetku soli. Pravidelně míchejte, dokud mléko nebude téměř horké. Poté přidejte 4 lžíce semolinové krupice. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, přibližně 2 minuty. Poté odstavte z tepla, zakryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut odpočívat. Do receptu budete potřebovat 300 g této kaše. Do zbytku můžete přidat rozinky, oříšky nebo ovoce podle chuti a připravit si z kaše chutnou svačinku.

kynuté těsto

V misce vyšlehejte vejce, cukr a špetku soli. Přidejte uvařenou kaši, droždí a rozpuštěné máslo. Vše důkladně rozmíchejte metličkou. Přidejte teplé mléko, pšeničnou mouku a škrob. Nyní vše dobře prohněteme, až vznikne vláčné, nelepivé těsto. To nechte v míse kynout 50 minut na teplém místě.

pletení copánků

Můžete přidat rozinky, oříšky nebo čokoládové vločky

Z vykynutého těsta upleťte pět copánků na šířku plechu. Rozdělte tedy těsto na 15 stejných dílů a vytvarujte z nich hady. Pak ze tří hadů spleťte copánek. Budete mít tedy 5 copánků, které vedle sebe naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Překryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Poté copánky potřete rozšlehaným žloutkem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte na 180° 25 minut.

hotová buchta

Po upečení vytáhněte plech z trouby a nechte trochu vychladnout. Buchtu podávejte posypanou moučkovým cukrem. Nadýchané těsto se jen rozplývá na jazyku. Můžete však také experimentovat a do těsta přidávat ingredience dle vlastní chuti. Vynikající je i s rozinkami, nasekanými vlašskými oříšky nebo čokoládovými lupínky, které se při pečení roztečou a dodají buchtě úžasnou vůni a chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*