Všichni víme, že domácí klobásy jsou nejlepší. Milujete je a chcete si je umět vytvořit i sami? Není to tak složité, jak se může zdát. Připravit je zvládne každý.
Co si zvládnete uvařit sami doma, tak je nejlepší to dělat a nic nekupovat. Firmy totiž o svých produktech dost často lžou. A to jak o složení tak i o případné přípravě. Nikdy nevíte, co všechno je uvnitř například takové klobásy. Navíc domácí klobásky hravě po chuti převálcují ty kupované. Chcete teda vědět, jak je snadno připravit? Nebojte zvládne to i úplný začátečník ve vaření.
Předem se rozhodněte z jakého masa bude
Náplň klobásy může být různá. Od vepřového masa, tradičního pro domácí klobásky, až po ryby. Také ochutit je lze spoustou surovin. Například mletou paprikou, kmínem nebo česnek, jako je v tomto receptu. Můžete vyzkoušet různé kombinace a zjistit, jak to nejvíce vyhovuje vám.
S nenamletým kmínem je ale trochu víc práce. Je ho totiž potřeba nadrtit buďto v chopperu nebo s ručním sekáčkem. Papriku je pak nejlepší zvolit tu maďarskou. Její chuť a krásná barva v klobásce mnohem více vynikne.
Ingredience potřebné k přípravě domácí klobásy
- 1,5 kg vepřového masa
- 1 kg vepřového bůčku
- 0,5 kg vepřové pleci
- 250 ml vody
- 5 stroužku česneku
- Soli dle chuti
- mletý pepř, mletý kmín, majoránka dle chuti, dijonská hořčice
Postup při tvoření a pečení klobásy
Prvním krokem je, že dáte vodu do ledničky nebo do mrazáku. Hlavní je, abyste dávali pozor na její zamrznutí. To totiž nechceme, chceme ji pouze studenou. Dále nakrájíte libové maso a polovinu bůčku na malé kostičky. Zbylou polovinu bůčku a plec rozemelte na mlýnku. Dále přidejte do namletého masa vybraná koření a sůl.
Obvykle budete soli potřebovat zhruba 30g. Pak všechno maso promíchejte i s ochucovadly dohromady. Jakmile bude vše perfektně smísené, začněte přilévat po trochách studenou vodu a směs nepřestávejte hníst. Když jste hotovi, dejte náplň odpočinou v nádobě uzavřené potravinářskou fólii do ledničky na 24 hodin.
Poslední kroky receptu na výtečné klobásy
Teď je čas plnění. Nejprve přírodní střívka propláchneme. Pak můžeme začít tím, že jeho začátek zavážeme na normální uzel. Poté ho pomalu naplníte prejtem. Ideálně ho po 20 cm ohněte a opět zauzlujte. Místo smyčky můžete použít i přírodní provázek.
Posledním krokem k zhotovení báječných domácích klobásek je je upéct. Do trouby je dejte na 180 °C po dobu 25 minut. A tím máte naprosto hotovo. Teď si už můžete vychutnat své domácí výborné vepřové klobásky. Pokud je všechny nesníte, tak je samozřejmě uchovávejte je v lednici.