Pokud máte chuť na něco lahodného a zároveň takového, aby vás to zasytilo, pak je zelný salát s klobásou ta nejlepší volba. Recept zvládne každý.
Saláty v poslední době získávají čím dál tím víc na oblibě a není se čemu divit. Zvláště ženy si na nich rády pochutnávají, je ovšem nutno podotknout, že i muži je ocení. Dokonce bývají brány i jako náhrada za oběd a to zejména proto, jak jsou lehké a dobře stravitelné, no zároveň po nich nebudete mít přehnané pocity hladu. V tomto receptu byla skloubena chuť lahodného zelí a poctivé uzené klobásky.
Ingredience a postup přípravy:
Budete potřebovat:
- 200 gramů klobásky
- 14 hlávek zelí
- Majonézu dle potřeby a chuti
- Sůl, pepř a jakékoliv jiné koření dle potřeby a chuti
- Kopr či pažitku dle potřeby a chuti
- Nůž či struhadlo
- Hlubší mísu
- Pro fajnšmekry: Můžete přidat i jarní či obyčejnou cibulku, nakládané okurky či vařená vejce
Jak již bylo zmíněno, s přípravou tohoto salátu se skutečně nijak extrémně nenadřete, což je jeho největší výhodou (krom skvělé chuti). Dbejte na to, aby zelí, které jste se rozhodli k výrobě použít, bylo opravdu kvalitní a nemělo například zvadlé listy. Musíte si být jisti, že bude šťavnaté a čerstvé. Jedině tak totiž zajistíte, aby váš salát měl ten správný základ k dokonalé chuti.
Pochutnáte si na něm za každé situace
Dle vašich preferencí můžete zelí buďto nakrájet a nebo nastrouhat za pomoci struhadla. Jakmile to budete mít, posolte ho a nechejte jej chvíli odležet, aby pustilo šťávu.
Přebytečnou šťávu byste měli ze zelí také vymačkat za pomoci vašich prstů, abyste měli jistotu, že bude opravdu co nejsušší. V tuto chvíli můžete takto připravené zelí vložit do hlubší mísy a přidat k němu klobásu.
Tu si nejdříve ale také budete muset připravit a to zcela jednoduše, jen ji nakrájejte na kolečka a pokud je moc hrubá, tak je překrojte ještě na poloviny. Smíchejte je dohromady se zelím a pokud máte rádi kopr, vezměte jeho čerstvý svazek, nakrájejte a přidejte také. Pro jeho nepříznivce je zde ještě varianta s čerstvou pažitkou, kdy uděláte to samé. Dle chuti následně dosolte, opepřete a všechno promíchejte s majonézou, u které bude ideální, pokud je vyroben doma.
Salát je možno podávat ihned, daleko lépe ovšem uděláte, pokud se udržíte a necháte jej odležet na nějakou dobu v lednici. Tím se pořádně nasákne chutí a zážitek z jeho konzumace bude něco úplně jiného. Podávat jej můžete ideálně s pečivem. Jak již bylo zmíněno, můžete do něj přimíchat i jiné ingredience, dávejte ovšem pozor na to, aby například chuť okurek či vajec nepřebila zelí s klobáskou.