Červená řepa je nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. Rozhodně bychom ji neměli vynechávat z našeho jídelníčku. Hodí se například na přípravu lehkého letního salátu.
Řepa byla v minulosti považována za zázračný lék, v kuchyni se moc často nevyužívala. V současné době je tomu jinak, díky své lahodné a zemité chuti si právě v kuchyni získává své cenné místo. Kromě toho, že je velmi bohatá na vitaminy, je prokázáno, že konzumace řepy omezuje tvorbu rakovinných buněk a odstraňuje ledvinové kameny.
Ingredience potřebné na přípravu salátu z červené řepy:
- 2 středně velké červené řepy
- 250 gramů konzervované kukuřice
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- svazek zelené cibule
- mletý koriandr
- petržel
- sůl
Řepu je zapotřebí nejprve uvařit
Aby se dala červená řepa zpracovat, je zapotřební ji nejprve uvařit. Následně si ji oloupeme a nakrájíme na velké kolečka. Jedná se o zeleninu, která barví, je tedy dobré si na její přípravu vzít rukavice. Nakrájenou řepu umístíme do misky a přidáme k ní kukuřici, kterou jsme zbavily přebytečné vody, a propláchli. Najemno nakájíme také petržel a zelenou cibulku.
Salát je nejlepší podávat vychlazený
Všechny výše uvedené ingredience smícháme a dochutíme je prolisovaným česnekem. Takto připravený salát dosolíme, přidáme do něj citrónovou šťávu a mletý koriandr. Aby nebyl výsledný pokrm příliš suchý a došlo k dokonalému propojení surovin, vše zakápneme slunečnicovým olejem.
Pokrm, který lahodí nejen našemu oku
Hotový pokrm umístíme na nějakou dobu do lednice, je to hlavně proto, aby byl při podávání opravdu osvěžující. Díky tomu, že jsme použili potraviny různých barev, je výsledný salát nejen lahodný, ale také barevný a tak je radost se na něj podívat. Pokud máme raději pikantnější verze salátů, můžeme jej před servírováním dochutit ještě mletým černým pepřem nebo chilli papričkami.
Zdroj: Souspark
Napište komentář