S kefírem, sýrem a klobáskou svedete zázraky. Například delikatesní chlebové placky

Jednoduché jídlo, které máte připravené v řádu minut a ještě se z něj dokážete dobře najíst. Přesně tak by se daly popsat chlebové placky z kefírového těsta. 

Už vás nebaví jíst na snídaně pořád jen nějaké pečivo či mléko s cereáliemi? Udělat si můžete teplou a hlavně rychlou chuťovku, po které se vám hned o něco lépe vykročí do nového dne. Navíc máte na toto jídlo většinu ingrediencí doma a ani za něj neutratíte moc peněz, což jsou jen samé výhody.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů salámu dle vaší volby
  • Jeden hrnek celozrnné mouky
  • Dvě sklenice kefíru
  • Jednu zelenou cibulku
  • Dvě stě gramů sýru dle vaší volby (vystačíte si s obyčejným eidamem)
  • Jeden sáček prášku do pečiva
  • Dvě středně velká vejce, pokud máte menší, tak dejte klidně tři
  • Kopr dle chuti
  • Dvě lžíce cukru
Fotografie: Pixabay
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Rostlinný olej dle potřeby
  • Struhadlo
  • Nůž
  • Krájecí desku
  • Papírové utěrky
  • Dvě hlubší misky
  • Metličku
  • Síto
  • Pánev

Nejprve si vezměte salám a s pomocí struhadla jej nastrouhejte nadrobno. Pokud máte jedině salám plátkový, nemusíte kvůli tomu kupovat jiný. Jednoduše si vezměte nůž a nakrájejte jej na drobné nudličky. Jakmile to budete mít, vezměte si rovnou sýr a na struhadle jej zpracujte také. Je jen na vás, jestli využijete obyčejného eidamu či nějakého jiného, jako je třeba čedar či mozzarella. Klidně smíchejte i dva sýry naráz.

Poté se můžete vrhnout na zpracování jarní cibulky a kopru. Cibulku řádně opláchněte pod slabším proudem vody a nakrájejte ji na drobná kolečka. Kopr také opláchněte, ale poté jej ještě usušte papírovými utěrkami. Opět nakrájejte na co nejjemnější části. Nyní si připravte hlubokou misku a rozklepněte do ní vajíčka. Dodejte do nich cukr, sůl, pepř a jakékoliv koření, které máte rádi. Bát se nemusíte ani bylinek.

Těsto máte během chvilky hotové

Přidejte ještě nasekaný kopr a nakonec vlijte kefír. Pokud kefír nemáte, můžete jej nahradit obyčejným bílým jogurtem bez příchutě. Vezměte si metličku a všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud se nespojí.

V druhé misce nyní smícháte všechny suché suroviny. To znamená hrnek celozrnné mouky a prášek do pečiva, popřípadě jedlá soda, pokud prášek do pečiva nevlastníte a potřebujete mít pokrm rychle hotový.

Jakmile je promícháte, vezměte si síto a pomalu přes něj suchou směs prosejte do mísy se základem na těsto. Opět vše zpracujte metličkou a mělo by vám vzniknout krásné jemné těstíčku bez jakýchkoliv hrudek (proto to síto). Jestliže se vám směs bude zdát příliš tekutá, nemusíte se bát přidat ještě trochu mouky. Těsto máte skoro hotové, chybí ho už jen doladit s pomocí jarní cibulky, strouhaného sýru a salámu. Stačí už jen dvě lžíce oleje a můžete celé těsto finálně promíchat.

Mezitím si do pánve nalijte potřebné množství rostlinného oleje a nechejte jej rozehřát. Poté do ní dejte cca čtyři lžíce těsta a smažte dozlatova z obou stran postupným otáčením. Takto postup opakujte, dokud máte těsto. Pokud byste jej udělali omylem příliš, rozhodně vám alespoň den v lednici vydrží, nejlepší je ovšem jej zpracovat rovnou. Hotový pokrm můžete podávat s čerstvou zeleninou a zakysanou smetanou. Dobrou chuť!