Jestliže máte rádi společnost, tak se určitě často scházíte se svými přáteli. A to nejen v restauraci, ale i u vás doma. Můžete jim připravit výborný svačinový salát.
Hostům je třeba nabídnout něco dobrého k snědku a zahnání žízně. Někdo je specialista na grilované pokrmy, jiný rád peče sladkosti. Pohostit je ale možné také sytým salátem, jehož hlavní ingrediencí je kvalitní vepřová šunka a tvrdý sýr. Nebojte se do něho pustit, protože s naším návodem se vám určitě povede hned napoprvé.
Co budete potřebovat na přípravu salátu Berlín
- 140 g kvalitní vepřové šunky
- 1 salátová okurka
- 2 vařená vejce
- 50 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Ementál, Mozzarella)
- 30 ml zakysané smetany
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 vařené brambory střední velikosti
- sůl a kopr na dochucení
Postup přípravy
- Vepřovou šunku nakrájejte na drobné kousky. Někdo ji třeba i strouhá na hrubém struhadle, záleží na vás, čemu dáte přednost. A dejte ji do salátové misky.
- Okurku omyjte a také ji nadrobno nakrájejte a přidejte ji k šunce.
- Brambory neloupejte, ale uvařte je ve slupce doměkka. Vejce uvařte natvrdo.
- Uvařené brambory nakrájejte na kostičky.
- Vařené vejce rozdělte na bílek a žloutek. Bílek nastrouhejte do salátu, žloutek si dejte stranou.
- Nyní si připravíte salátovou zálivku. Budete potřebovat vařený žloutek, který rozmícháte se zakysanou smetanou, hořčicí, osolíte ho a dochutíte sekaným čerstvým koprem. Zálivku přidáte k salátu v misce.
- Naposledy dáte do saláte nastrouhaný sýr.
- Vše velmi dobře promícháte, aby se jednotlivé chutě spojily. Salát je možné dosolit podle potřeby.
- Nejlépe salát Berlín chutná, je-li vychlazený. Takže ho před podáváním dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky.
- Podávejte ho bez přílohy, protože salát je sám o sobě velmi sytý. Doplnit ho lze bílým vínem, pokud budete salát nabízet svým hostům.
Napište komentář