Slavný český šéfkuchař prozradil tajemství jeho vyhlášených bramboráků. Za vším stojí tato 1 přísada

Fotografie: Daniel Spils / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Bramboráky jsou tradiční jídlo, které milují generace. Příprava se může zdát jednoduchá, ale často se v kuchyních setkáváme s výsledky, které mají daleko k dokonalosti.

Šéfkuchař Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu, se podělil o své rady, jak se vyvarovat nejčastějších chyb při přípravě tohoto oblíbeného pokrmu. Jednou z nejčastějších chyb je volba nesprávného druhu brambor. „Pro bramboráky je ideální varný typ C, který je moučný a obsahuje více škrobu. Varný typ A nebo B se hodí spíše na saláty.“

Nejen správné brambory, i správná příprava je klíčová

V rozhovoru pro iReceptář tento uznávaný kuchař dále uvedl, že po nastrouhání brambor je důležité je dobře vymačkat. Pokud zůstanou brambory příliš vlhké, těsto bude řídíš a bramboráky se budou špatně smažit. Vhodné je brambory nechat chvíli odstát a následně je ještě jednou vymačkat přes čistou utěrku. Konzistence těsta je totiž klíčová.

Klasické bramboráky by měly mít vyváženou chuť. Mnoho lidí přehání s kořením nebo používá pouze sůl a pepř. Kromě majoránky je dobré přidat i trochu česneku a kmínu. Pro jemnější chuť lze přidat i špetku muškátového oříšku. Pokud ale chceme v kuchyni nějakou obměnu, web TopRecepty doporučuje vyzkoušet bramboráky připravované na sladko.

Tento lahodný bramborový koláč je moje jasná volba, když nemám moc času. Můj muž ho může jíst po kilech

Pozor dejte i při smažení, zde se vyvarujte následujících chyb

Vaněk doporučuje používat sádlo nebo směs oleje a másla. Sádlo dodá bramborákům správnou chuť a křupavost. Pouze olej může být příliš neutrální a máslo samotné se rychle přepaluje. Je důležité, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale ne přepálený. Pokud je olej příliš horký, bramboráky se rychle spálí na povrchu a zůstanou syrové uvnitř. Při nízké teplotě se zase nasají tukem a budou mastné.

Brambory
Obrázek: Pexels

Jako poslední je dobré bramboráky konzumovat ihned, nejlepší jsou totiž čerstvé. Pokud je musíte skladovat, nechte je vychladnout na papírovém ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk, a pak je uložte do lednice. Při ohřívání je nejlepší použít troubu, aby zůstaly křupavé. Pokud si chcete připravit bramboráky plněné, čtenářům deníku SvětKreativity jsme nedávno přinesli recept na bramboráky podle babičky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*