Vylepšili jsme recept na klasickou Vánočku: Teď je z ní celoroční dobrota díky této ingredienci navíc. Po dopečení krásně nadýchaná

tradiční vánočka

V dnešní době je velká část lidí zvyklá vánočku kupovat. Pokud si ale uděláte domácí vánočku podle tohoto receptu, už nikdy si ji v obchodě nekoupíte.

Jen malá část lidí je zvyklá, že si doma peče vlastní pečivo. Společnost se naučila, že je pečivo každý den dostupné v obchodě, a proto nemají ani tendenci, aby se učili péct si vlastní domácí. Jestliže byste chtěli přeci jen vyzkoušet něco domácího, co chutná úplně jinak než kupované, zkuste si recept na tuto vánočku s rozinkami.

Suroviny, které budete potřebovat

Abyste si mohli udělat tuto vánočku, nachystejte si tyto suroviny:

  • 560 g pšeničná mouka
  • 270 ml mléko
  • 30 g máslo
  • 30 g med
  • 250 g tvaroh
  • 3 ČL moučkový cukr
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 100 g rozinek
  • 20 g droždí
  • 30 g cukr
  • 2 ks vejce
  • 1 ČL sůl
  • 200 g zakysaná smetana
  • 1 PL kukuřičný škrob
  • 2 ks žloutky

Připravte těsto a nechte jej nakynout

Až budete mít vše nachystané, dejte si do větší mísy droždí, mléko, 3 PL mouky a cukr. Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se spojily, a poté tuto směs zakryjte potravinářskou fólií. Těsto nechte 15 minut odležet zakryté pod potravinářskou fólií a mezitím si nachystejte další suroviny, které budete do mísy přidávat.

Přidejte další ingredience

Po uplynutí 15 minut přidejte do těsta zbytek mouky, 1 vejce, med, máslo a sůl. Ze surovin uhněťte těsto, zakryjte jej znovu potravinářskou fólií a nechte jej působit 30 minut na teplém místě. Skvělé místo je například nad topením nebo u tepelného zdroje. Díky teplu těsto lépe a více nakyne, což zrovna u vánočky potřebujete.

těsto v míse

Dochuťte těsto dalšími ingrediencemi

Jakmile uplyne doba, za kterou stihne těsto hezky nakynout, můžete do něj poté přidávat suroviny, které vánočku krásně ochutí. Do mísy k těstu tedy přidejte zakysanou smetanu, rozinky, moučkový cukr, kukuřičný škrob, žloutky a vanilkový extrakt. Suroviny opět důkladně zamíchejte k těstu.

těsto se smetanou

Připravte si dostatečně velkou pracovní plochu

Protože už máte těsto na vánočku hezky připravené, měli byste si najít i dostatek místa na to, abyste mohli z těsta uplést vánočku. Na pracovní plochu si tedy rozprašte mouku a položte na ní těsto. Poté jej rozdělte na 3 části a každou část vyválejte do placky. Nakonec na každou placku rozetřete smíchaný tvaroh s vanilkou. Až budete mít hotovo, udělejte z těchto částí válečky s náplní.

těsto s náplní

Upleťte si krásnou vánočku

Protože už máte připravené válečky na to, abyste si mohli uplést vánočku, tak si připravte i zapékací mísu. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Než se pustíte do pletení vánočky, dejte si i předehřát troubu na 170 °C. Zatímco se bude trouba rozehřívat, spojte si 3 části na jedné straně k sobě a poté začněte plést vánočku. Na konci vánočky opět spojte 3 díly k sobě, aby se vánočka nerozjela.

vánočka pletení

Nyní máte téměř hotovo

Protože už máte vánočku upletenou, nezbývá než počkat, než se důkladně rozehřeje trouba na požadovanou teplotu. Do vánočky udělejte kuchyňským nožem pár zářezů a poté ji zakryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Vánočka tak bude mít čas na to, aby ještě trochu nakynula.

Než tato doba uběhne, vezměte si menší misku a do ní si dejte zbývající vejce a mléko. Vidličkou nebo metličkou vše důkladně rozšlehejte, a poté s touto směsí vánočku potřete. Až bude mít trouba 170 °C, vložte do ní vánočku a pečte po dobu 40 minut. Uvidíte, že vánočka ještě krásně nakyne. Po dopečení ji nechte trochu vychladnout a až poté konzumujte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*