Pokud máte chuť na pořádnou snídani či večeři v trochu odlišném stylu, než jste zvyklí, pak vsaďte na tento slaný koláč. Poslouží i jako pohoštění na oslavy.
Jakmile se řekne slovo koláč, většině lidí se vybaví sladká pochoutka, kterou si dávali vždy u babičky na návštěvě. Udělat si ovšem můžete i slaný koláč, který vás zasytí v době nejvyšší nouze a navíc si na něm i pochutnáte. Udělejte ho i pro své blízké a můžete si ho společně vychutnat třeba u seriálu či kvalitního filmu. Potřebujete na něj jen pár běžných surovin, které seženete v obchodě za přijatelné ceny a jednu pánev s miskou.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
- Kefír – 300 g
- Sýr či tvaroh – 150 g
- Vejce – 1 velký kus
- Sůl – dvě třetiny lžičky
- Jedlá soda – půl lžičky
- Cukr krystal – 1 lžička
- Hladká mouka – 150 g
- Čerstvý kopr – 15 g
- Jarní cibulka – 40 g
- Máslo – dle potřeby
Nachystejte si misku a dejte do ní teplý kefír, přidejte k němu rozklepnuté vejce, sůl, cukr krystal a vše dobře promíchejte. Poté do směsi přidávejte postupně hladkou mouku a jedlou sodu, vše za stálého šlehání metličkou.
Jarní cibulku nasekejte najemno a totéž proveďte i s čerstvým koprem, sýr nastrouhejte nahrubo. Přidejte vše do mísy s těstem a důkladně směs promíchejte. Nachystejte si pánev o průměru 22 cm, nalijte do ní trochu rostlinného oleje a nechejte ho rozpálit.
Přidejte do pánve třetinu těsta a rozprostřete ho. Přikryjte pánev pokličkou a smažte koláč na středním plameni po dobu cca dvou až tří minut. Poté koláč jednoduše otočte na druhou stranu a ještě ho dosmažte dozlatova, což zabere dalších pár minut. Hotový koláč vyndejte z pánve a pomažte ho kouskem másla pro lepší chuť. Proveďte stejný postup i se zbylým těstem a máte hotovo, můžete koláče podávat. Dobrou chuť!
Napište komentář