V troubě pečený slaný koláč – osvěžující letní večeře, kterou oceníte

Nejen sladké koláče jsou v troubě připravit tak, že si všichni pochutnají. Tento slaný quiche je nejen velmi zdravý, ale i svou chutí vás rozhodně nezklame.

V horkých letních dnech nemají lidé často ani pomyšlení na nějaké kvalitní výživná jídla. Ještě tak zmrzlinu a limonádu s ledem někde u bazénu a to zdraví dlouho neprospívá. Zkuste to prolomit pomocí tohoto receptu. Všichni ho ocení u letní večeře na zahradě a lehce zabalíte jeho kousky i na výlet vlakem, nebo na kolech.

Suroviny na slaný koláč

  • 4 vejce
  • 700 gramů brambory
  • 4 lžíce polohrubá mouka
  • 100 gramů čerstvé špenátové listy
  • 1 pórek
  • 3 větší mrkve
  • polovina červené nepálivé kapie
  • 4 lžíce mléka
  • půl prášku do pečiva
  • olej vhodný na tepelné úpravy
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • pečící papír

Příprava slaného zeleninového koláče

Mrkve a brambory si oloupejte a důkladně omyjte. Mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte ji stranou do mísy. Brambory prozatím ponořte do studené vody. Umyjte i špenátové listy a nechte je okapat. Pak je nasekejte na drobné kousky a přidejte je k mrkvi. Jejich zelená barva osvěží vzhled výsledného pokrmu. Očištěný a omytý pórek nakrájejte na tenká kolečka a nasypte ho k mrkvi a špenátu.

Umytou červenou papriku nakrájejte ne drobné kostičky a přidejte ji k ostatní zelenině. Vejce vyklepněte do prázdné misky, přidejte sůl, pepř a olej. Chvilku šlehejte, než se olej s vejci spojí a mezitím si smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tu pak přisypte ke směsi, kterou šleháte. Vznikající těstíčko pak nařeďte vlažným mlékem. Míchejte do té doby, než se suroviny spojí.

Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Promíchejte brambory s ostatní zeleninou a pak vše promíchejte s těstíčkem, které jste si připravili. Výslednou směs pak rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte po dobu 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte trochu vychladnout a podávejte. Stejně dobře ale chutná i studený.

Tipy na závěr

Asi každému je jasné, že milovníci masa si mohou do koláče přidat i jakoukoli nakrájenou šunku, slaninu, nebo klobásu. Stejně tak asi tušíte, že recept lze snadno vylepšit i pomocí nastrouhaného sýra, který můžete z části namíchat do směsi a z části jím posypat koláč na povrchu. I druhy zeleniny můžete měnit tak, jak se vám zachce – pokud zrovna nemáte v dosahu čerstvý špenát, klidně použijte jinou listovou zeleninu, nebo bylinku – vždycky je ale dobré dodržet barevnost.

Někomu se možná bude zdát, že je koláč hodně nízký. Pokud tedy upřednostňujete vyšší a nadýchanější koláče, máme tuto radu. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Ze žloutků připravte těstíčko tak, jak je popsáno v receptu. Možná budete potřebovat o lžíci mléka navíc. Do bílků dejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Ten pak opatrně vmíchejte do těstíčka. Zjistíte, že sněhem podstatně zvýšilo svůj objem. Vzniklé těsto pak vmíchejte opatrně do zeleniny a pečte stejně, jako prve.