Jablka jsou oblíbenou surovinou na pečení, platí to zejména na podzim, ale jablečné buchty a koláče jsou žádané po celý rok.
Nejčastěji se jablka používají na klasický štrůdl s ořechy podávaný se šlehačkou. Existuje však mnoho jiných a zajímavějších receptů, která jablka také obsahují. Velmi chutné jsou například jablečné buchty. Šťáva z jablek jim dodá skvělou chuť a vláčnost. Navíc vám na jejich přípravu stačí pouhá dvě jablíčka. Pokud tedy nemáte zásoby ovoce ve sklepě, vůbec nevadí. Můžete si jich koupit jen pár.
Potřebujete tyto ingredience
Připravte si 280 gramů mouky, dvě jablíčka, 100 mililitrů teplého mléka, jedno vajíčko, 30 gramů cukru, prášek do pečiva a suché droždí. To pochopitelně můžete nahradit klasickým. Nezapomeňte ještě na špetku soli. Nejprve prosejte mouku a smíchejte s práškem do pečiva a droždím, cukrem a solí. Připravte vejce, které rozšlehejte metličkou. Přidejte k sypké hmotě a zalijte teplým mlékem. Poté začněte hníst těsto. Jestliže se vám bude lepit, stačí přidat trochu mouky.
Připravené těsto zakryjte potravinovou fólii a nechte na teplém místě 30 minut. Mezitím si připravte vál a váleček. A také oloupejte a nakrájejte jablíčka na tenké proužky.
Po vykynutí vyválejte těsto do tloušťky 4 milimetrů a rozložte na něj nakrájená jablka do řad. Následně těsto s jablky srolujte podobně jako například zmíněný jablečný závin. Okraje dobře upevněte a těsto potřete vodou.
Těsto budeme smažit
Připravený závin nakrájejte na jednotlivé porce a přikryjte ručníkem. Nechte těsto ještě asi 15 minut pracovat. Zatím si můžete připravit pánev a olej. Po vykynutí potom smažte buchty na oleji z obou stran. Na talíř rozložte papírovou utěrku nebo ubrousek, aby nasál přebytečný olej. Ještě horké pak buchty posypte cukrem. Může být klasický bílý nebo třtinový. Pokud dáváte přednost cukru moučka, pak počkejte, až buchty vychladnou.
Buchty jsou díky jablkům velice měkké a také úžasné voňavé. Pokud milujete kombinaci jablek a skořice, můžete výše zmíněný cukr smíchat právě se skořicí. Případně můžete skořicí posypat celé těsto ještě před pečením. To záleží jen na vašich chuťových preferencích. Buchty podávejte po vystydnutí. Skvělé jsou jako doplněk ke kávě nebo horkému čaji.