Smažené pirohy naplňte čímkoliv a vždy získáte nové jídlo

Kynuté šišky s nejrůznějšími druhy náplní byly klasikou ve spoustě socialistických bufetů a kantýn. Naučte se, jak si je připravit doma i dnes a experimentujte s jejich nádivkami.

Plněné bramborami, uzeninou, mletým masem, anebo džemem, klasické smažené pirohy z kynutého těsta si zaslouží vaši pozornost. Hodí se jako výtečné občerstvení na domácí oslavy, ale i jako svačina na cesty či jen tak na pochutnání. Jejich příprava není nijak složitá a snadno se jí zhostí i mírně pokročilý začátečník. Existuje navíc tajný způsob, jak je dokonale ochutit a dodat jim pikantní příchuť.

Na smažené pirohy budete potřebovat:

  • Hladkou mouku – 700 g
  • rostlinný olej – 4 lžíce
  • sůl – 1 lžička
  • cukr – 1 lžička
  • droždí – 7 g
  • odvar z brambor – 200 ml
  • lák z okurek – 200 ml

Jednodušší už to být nemůže

V hluboké míse smíchejte vlažný odvar z brambor a lák z okurek. Přidejte k tekutině po jedné čajové lžičce soli a cukru a postupně do směsi prosévejte hladkou mouku. Přitom směs míchejte a přidávejte mouku, dokud nezačne houstnout. Jakmile bude míchání lžící obtížné, pokračujte v hnětení ručně, dokud těsto nezíská nelepivou konzistenci.

Uhnětené těsto zformujte do tvaru koule, uložte ho do velké mísy, kterou zakryjte utěrkou či potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout 1 až 1,5 hodiny. Po vykynutí si potřete ruce olejem, odebírejte z těsta kousky, které splácněte na placku, doprostřed položte trochu vámi zvolené náplně a uzavřete ji do těsta ve tvaru válečku.

Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje (anebo použijte fritovací hrnec) a když je dostatečně horký, vkládejte do něj hotové šišky, které smažte na mírném ohni ze všech stran dozlatova. Po dosmažení nechte šišky okapat na talíři pokrytém několika vrstvami papírových utěrek a podávejte se svou oblíbenou studenou omáčkou.

Tip na náplň

Pirohy můžete naplnit třeba špenátem, mletým masem nebo bylinkovým smetanovým sýrem. Použít můžete ale třeba také mák, povidla, ovocné džemy nebo sladký tvaroh, případně i Nutellu. Zkuste zapojit svou fantazii. Pokaždé budou chutnat jako úplně nové jídlo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]