Preclíky jsou oblíbené pečivo nejen u dětí, ale i u dospělých. A je asi jedno, jestli jsou dělané naslano nebo na sladko. Tak i tak jsou totiž výborné.
Čas od času se stane, že člověk dostane chuť na něco nezdravého a smaženého. Ale nemusíte vždy chodit do obchodu. Na přípravu těchto preclíků totiž nebudete potřebovat ani vejce. A chutnat budou úplně stejně, jako ty z obchodu. Jsou stejně jemné a nadýchané. Udělat si je můžete na slaný i na sladký způsob. Toto je recept na sladký. Všem budou chutnat.
Co budete potřebovat
- 160 ml teplé vody
- 5 g sušeného droždí
- 2 lžíce cukru
- 8 g vanilkového cukru
- strouhaná pomerančová kůra
- 2 polévkové lžíce oleje
- 300 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- lžička másla
Tak a můžete jít na to
Nejprve si nalijte horkou vodu do velké mísy. V ní rozpusťte suché droždí. Přidejte k tomu moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a dvě lžíce oleje. Pořádně promíchejte. Postupně přidávejte prosátou mouku a sůl. Nejprve promíchejte stěrkou nebo vařečkou a pak propracujte rukama. Jde to lépe. Těsto musí být měkké a především nelepivé. V případě potřeby přidejte ještě mouku.
Do těsta poté přidejte změklé máslo a rukama promíchávejte ještě dalších 5 minut. Z těsta vytvarujte velkou kouli a vložte ji do další hluboké mísy. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přibližně 60 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto poté rozdělte na deset stejných kousků. Ty poté vytvarujte do kuliček.
Máte skoro hotovo
Každou kuličku rozválejte na dlouhého hada o tloušťce asi 10 mm. Poté jej ohněte a vytvarujte tak, jak je vyobrazeno na fotografii. Pokud jste šikovnější, můžete z toho vytvarovat normální preclíky. Tyto preclíky pak dejte na pečicí papír, přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut odpočívat.
Na pánvi si rozehřejte velké množství oleje. Preclíky do ní přendejte a opatrně z nich sejměte pečicí papír, tím udržíte stálý tvar. Smažte na středním plamenu z obou stran dozlatova. Hotové preclíky přendejte na talíř, který si vyložte papírovými utěrkami, aby nasály přebytečný olej. Poté je obalte v moučkovém cukru. A můžete podávat, přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář