Směs bobkových listů vyžene z domácnosti pavouky a další nevítané hosty jednou provždy

Fotografie: ImgurPhotos

Myši a hraboši, pavouci, moli a můry a další drobný hmyz. V našich podmínkách se podobným nevítaným návštěvám nevyhnete. Ty české jsou naštěstí alespoň neškodné. Obvykle pomáhá, pokud si pořídíte kočku. I v té nejlínější kočce domácí se probudí lovec, když ucítí myš, nebo když zahlédne třepotající se křídla můry. Ale ne v každé domácnosti je možné chovat kočku. A také to v dnešní době není příliš levná záležitost.

Chemie z drogerie

Na všemožný hmyz a další škůdce můžete v drogerii nakoupit více chemických jedů a odpuzovačů, než kolik unesete. Většina z nich sice opravdu funguje, alespoň krátkodobě, ale všechny mají dvě zásadní nevýhody. Rozhodně neudělají radost vaší peněžence, a navíc nejsou příliš bezpečné.

Ne že by vás snad při správné manipulaci přiotrávily, ale většinou je není radno využívat v kuchyni a rodiny s malými dětmi nebo domácími mazlíčky by se jim měly vyhnout úplně.

Fotografie: Pixabay

Přírodní alternativa

Naštěstí existuje přírodní alternativa, která je naprosto bezpečná, a lidem dokonce příjemně voní. Využívá specifických vlastností aromatického koření, které je hmyzu a dalším škůdcům přímo fyzicky odporné.

Fotografie: Pixabay

Na výrobu budete potřebovat:

  • 15 bobkových listů
  • 10 hřebíčků
  • 1 šálek obyčejné vody
  • 1 šálek alkoholu, například laciné vodky nebo potravinářského lihu
Fotografie: Unsplash

Vodu přiveďte k varu a vložte do ní koření. Za příležitostného míchání vařte po dobu 10 minut a pak nechte vychladnout. Vychlazenou směs můžete, ale nemusíte, smíchat s alkoholem, tím získá dezinfekční účinky.

Tento lektvar nastříkejte pomocí rozprašovače všude, kudy se hmyz a další škůdci do vaší domácnosti dostávají – na rámy oken i vchodových dveří či dveří na balkon, kolem myších děr a podobně. Přípravkem můžete postříkat také spižírnu a další místa, kde uchováváte potraviny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]