Smrt dostihne každého. Co všechno se děje s naším mozkem třicet vteřin před smrtí

Nevyhne se jí nikdo. Smrt je běžnou součástí života. Odborníci pomohli odhalit, co se s tělem děje posledních 30 vteřin. Fakta jsou zajímavá. Mimo jiné i proto, že si mnoho lidí myslí, že se neděje nic. Člověk naposledy vydechne a tím jeho úkol na našem světě končí. To ale není zase až tak přesné.

Mozek funguje do poslední chvíle

Smrt je unikátní v tom, že tělo své funkce takzvaně vypíná postupně. Zatímco jednotlivé části těla a různé orgány již nefungují, je to právě mozek, který funguje do poslední chvíle, nezastaví se stejně jako fyzické tělo. Jedná se o stav, kterému se říká hyper stavu percepční neutrální aktivita. Pokud je vaše tělo fyzicky mrtvé, mozek může ještě dalších několik minut fungovat. Během této doby může docházet k promítání různých snímků a vzpomínek. Odtud pramení onen fakt, že se vám před smrtí promítne doslova celý život.

Ve třech klíčových intervalech

Posledních třicet vteřin před tím, než skutečně nastane smrt, se dá rozdělit do 3 hlavních intervalů. V prvních deseti vteřinách mozek stále ještě pracuje s našimi smysly, s našimi schopnostmi, ale i s našimi dovednostmi. Následujících 10 vteřin dochází k práci s pamětí, ale i k práci s jazykem. Až posledních deset vteřin je věnováno skutečně tomu nejdůležitějšímu, jelikož mozek už pracuje v nouzovém režimu, z důvodu nedostatku krve.

Nejenom světlo na konci tunelu

Díku unikátnímu výzkumu se podařilo u mnohých lidí zmapovat, co se s mozkem děje, když se blíží smrt. Máme na mysli právě to, co subjektivně vysílá mozek. U některých lidí to opravdu může být ono pomyslné světlo na konci tunelu. Častější však je, že se člověku vybaví jeho život, jeho úspěchy a důležité události, stejně jako se mu vybaví jeho rodina a přátelé. Někteří dokonce popisují stavy, kdy při zobrazení vzpomínek neexistuje jakékoliv časové kontinuum, nebo upřesnění místa. Vše se stane v jeden okamžik, v jednom prostoru.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]