Dort Napoleon je ozdobou každé oslavy, rádi si jej ale vychutnáme i jen tak. To umožňuje jednoduchost a rychlost přípravy receptu.
Hledáte-l inspiraci na zákusek ke kávě či čaji, ale zároveň takový, jímž oslníte své hosty, jste na správné adrese. Napoleon, dezert založený na listovém těstě, je oblíben po celé Evropě. Za svůj název vděčí samozřejmě Napoleonu Bonapartovi, ale pravděpodobně kvůli nějaké legrační chybě. Prototypem tohoto dortu je zákusek zvaný mille-feuille. Předpokládá se, že pochází z Neapole. V mnoha jazycích se tato dvě slova – neapolský a napoleonský – snadno mísí.
Napoleonův dort
Co je na tomto dortu francouzské, to je pochopitelně jeho základ. Pořídit balíček listového těsta je dnes velmi snadné. To zjednodušuje práci s tímto receptem. Pro další zjednodušení lze použít pudink ze sáčku. Chuť krému dodává vanilkový lusk. Ne vždy je snadné jej koupit, takže pokud zrovna nemáte lusk po ruce, použijte vanilkový cukr nebo extrakt.
Ingredience
- ¾ litru mléka
- ½ šálku cukru
- 3 žloutky
- ¼ šálku hladké pšeničné mouky
- ¼ šálku bramborové mouky
- Dužnina a semena z velkého vanilkového lusku
- 150 g másla
- Plát listového těsta
- Moučkový cukr na posypání dortu
Podle receptu mé kamarádky z luxusní cukrárny dělám tuto lahodnou buchtu za pár korun
Příprava
- Plát těsta rozdělte na dvě části tak, aby jedna těsně zapadla na dno zvolené formy.
- Zbývající část rozdělte na menší čtverečky, které budou tvořit vršek.
- Těsto propíchejte vidličkou a dejte do lednice.
- Polovinu mléka zahřejte s cukrem a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Zbylé mléko smíchejte s oběma druhy mouky, žloutky a vanilkou.
- Promíchejte metličkou a vlijte do mírně vroucího mléka.
- Vařte do zhoustnutí.
- Pudink vlijte do široké misky, kterou zakryjete fólií.
- Listové těsto pečte na 220 stupňů asi 15 minut.
- Vychladlý základ z těsta přeneste do formy vyložené alobalem nebo pečicím papírem.
- Do mísy dejte máslo pokojové teploty a míchejte, dokud nebude krémové a nadýchané.
- Postupně, po lžících, do něj za stálého mixování přidejte pudink.
- Hmotu dejte na listové těsto vložené do pečicí formy.
- Pečlivě zarovnejte a navrch vyskládejte čtverce nakrájené z druhé části těsta.
- Dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc, poté vyjměte z formy a posypte moučkovým cukrem.
Napište komentář