Mnoho starověkých mudrců a filosofů věřilo, že se člověk má učit po celý svůj život. Tento přístup neplatí jen pro starověk, rozhodně se vyplatí i v současnosti.
Starořecká maxima tak platí i v lidové moudrosti, kterou v moderní době mnohdy opětovně objevujeme. Jedno z těchto poučení je, že kuře ani jiné druhy masa by se neměly umývat přímo pod tekoucí vodou. Přitom to vypadá na první pohled zcela logicky a hygienicky, že? Nicméně povrch těchto produktů je pokryt opravdu mnoha mikroorganismy. Některé z nich jsou jen nepříjemné, další vám ale klidně přivodí i velmi vážná onemocnění.
Co všechno najdete v půdě a kam se to dostane?
Mnoho těchto mikroorganismů žije přímo v půdě. Mimochodem, pouhý gram zahradní zeminy obsahuje saprofytních bakterií asi miliardu, což zahrnuje i přenašeče nevyléčitelných infekcí. Všichni zástupci zvířecího světa jsou pak s hlínou denně v kontaktu. Možná vás napadne, že je to docela hrůza. Nicméně ne všechny půdní bakterie jsou takto zákeřné. Hodně je jich velmi užitečných, protože zpracovávají organické zbytky a půda je tak úrodná.
Ve výsledku tedy dosti záleží na tom, jak umýváme kuřecí, rybí, hovězí nebo vepřové maso. Tedy přesněji řečeno, jak se chráníme před možnou infekcí. Teď si představte, že takový kus masa myjete právě pod tekoucí vodou. Voda nejspíš stříká do všech stran, tudíž i na vaši kůži, oblečení, povrch dřezu a okolí. Nablízku máte prkénko s nožem, talíře a další nádoby. A spolu s vodou dochází také k přenosu tisíců již zmíněných neviditelných bakterií.
Tajemství správné očisty kuřete
Pokud jsou mezi nimi i ty nebezpečné (což nemáte jak zjistit) mytím je rozhodně neodstraníte. Maso tedy před samotným vařením raději neomývejte. Veškeré zmíněné patogeny (i ty další) umírají při vysokých teplotách, tedy během samotného procesu vaření. Samozřejmě v případě, že je tepelné zpracování opravdu důkladné. Platí to pro všechny druhy masa, tedy hovězí, kuřecí, rybí i vepřové. Mytí pod vodou je tedy rizikové a zároveň i zbytečné.
Očista od třísek nebo úlomků
Jak ale maso osvobodit od různých nečistot, když je mytí vodou tak rizikové? Dejte maso do misky a zalijte vodou. V této lázni všechno odstraňte, zbytek můžete bezpečné otřít. Jde v zásadě o to vyhnout se tomu mít vodu úplně všude. Misku také důkladně umyjte mýdlem, případně jiným prostředkem na nádobí.
Pozor na mytí vajec
Vajíčka také nemyjte hned po přinesení s obchodu. Mají na sobě totiž přirozený ochranný filtr, který tímto zákrokem spolehlivě zlikvidujete. Ten chrání vejce před průnikem bakterií a také vysycháním. S jeho zachováním bude vejce použitelné i mnohem déle. Kupujte také vejce, která na sobě nemají jakoukoli prasklinu. Jakékoli poškození skořápky je přímo pozvánkou pro bakterie všeho druhu. Kdy teda vejce očistit pro bezpečnou konzumaci?
Udělejte to těsně před jakoukoli přípravou. Míchaná vejce, vařená, přidání do pečiva, je to úplně jedno. Umyjte vejce těsně před tím, než se stane součástí receptu. Pro lepší výsledek ho můžete na půl hodiny namočit do roztoku sody (1 polévková lžíce na 1 litr vody). Pak ho opláchněte pod tekoucí vodou. Ideálně si vyhraďte jednu nádobu, kterou budete používat jen pro tento účel.
Zdroj: TakProsto
Napište komentář