Potraviny, které by se před konzumací neměli znovu ohřívat v mikrovlnné troubě. Může dojít k poškození zdraví

Fotografie: Freepik

Kvůli hospodárnosti v domácnosti často připravujeme pokrmy, které můžete nechat v lednici a později si je opět ohřát v mikrovlnné troubě. Neměli zapomínat na to, že všechny potraviny do mikrovlnky jednoduše vhodné nejsou. Můžete se totiž vystavit riziku, že onemocníte a poškodíte si zdraví.

Houby a vejce

Houby jsou vynikající pro zdraví díky velkému množství vitamínů a vlákniny, které obsahují. Kromě správného výběru hub si ale musíte uvědomit, že tento druh potravin lze konzumovat jedině čerstvý. To je důvod, proč byste je neměli znovu ohřívat, protože vystavujete jídlo výrazným změnám v chuti. To navíc představuje riziko pro žaludek a trávení. Výsledek? Bude vám špatně od žaludku a přijít může také nadýmání.

Fotografie: Freepik

Odborníci a kuchaři důrazně doporučují neohřívat vejce v mikrovlnné troubě z velice jednoduchého důvodu. Mohou explodovat! Studie vysvětlují, že může dojít dokonce k otokům v důsledku záření, které může způsobit popáleniny, pokud vložíte nůž nebo vidličku do vajíčka natvrdo. Máte-li zájem o konzumaci vajec v jakékoli podobě, dělejte to pouze v čerstvé podobě a vařte si je vždy čerstvé.

Kuře

Pokud si po upečení všimnete, že má uvnitř ještě trochu narůžovělý vzhled, vyhněte se ohřívání v mikrovlnné troubě a dejte přednost dodělání v troubě nebo na pánvi. Mikrovlnná trouba není dostatečně schopná zlikvidovat bakterie, protože teplo, které vydává, neumožňuje rovnoměrné vaření masa. Kuře navíc může obsahovat zárodky salmonely. Po konzumaci špatně zpracovaného drůbežího masa mohou způsobit průjem, zvracení a horečku.

Rýže a kojenecké mléko

Při ohřívání rýže v mikrovlnné troubě vám skutečně hrozí riziko otravy jídlem. Rýže může obsahovat bakterii zvanou bacillus cereus. Ačkoli bakterie nemohou odolat teplu mikrovlnné trouby, produkují toxické spory, které nezmizí ani při vysokých teplotách. Kromě toho stejné spory proliferují, když je rýže po opětovném zahřátí na pokojovou teplotu a mohou proto způsobit zvracení a průjem.

Fotografie: Freepik

Máte-li miminko a krmíte z lahve, měli byste si dávat pozor. Mikrovlnná trouba může být v tomto případě nebezpečná, protože neohřívá rovnoměrně. Pokud jde o kojenecké mléko, některé oblasti mohou být horké, zatímco jiné budou stále studené. Za tímto účelem je vhodnější investovat do ohřívače lahví, který zajistí rovnoměrné rozložení tepla bez rizika pro dítě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]