Správné podávání alkoholických nápojů

Přinášíme vám pár rad, jak správně podávat alkoholické nápoje. Občas se stane, že sami pořádáme větší oslavu doma, ať už se jedná o svatbu, narozeniny či výročí. V takovém případě se pak pár užitečných rad hodí. Protože ne vždy máme po ruce někoho, kdo vystudoval hotelovou školu nebo absolvoval kurz. A samozřejmě máme na paměti i fakt, že mladistvým alkohol nalévat nebudeme.

Bílé víno

  • Mělo by se podávat v otevřené sklence, tzv. tokajce
  • Chladíme ho na 8 – 12°C (suchá 8°C, polosuchá 10°C, sladká 12°C)
  • Podáváme ho v 0,1 nebo 0,2 litru

Červené víno

  • Sklenka by měla být uzavřená, aby nevyprchalo aroma. Je to tzv. burgunka
  • Chladíme ho na 16 – 18°C – pokojová teplota
  • Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru
  • Servis lahví může být prováděn v košíčku

Těžká červená vína

  • Podáváme v tzv. Římském poháručervené víno
  • Víno se nechladí, pouze se temperuje na pokojovou teplotu
  • Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru

Šumivá vína

  • Sklenka by měla být miska, špička nebo flétna, aby mohly bublinky v klidu utíkat
  • Chladíme na 4 – 7°C – o tom rozhoduje obsah cukru
  • Podáváme v 0,1 nebo 0,2 litru

Pivní poháry

  • Podáváme ve džbáncích nebo pivních pohárech
  • Chladíme na 7 – 10°C
  • pivní pohárPodáváme v 0,3, 0,4, 0,5 litru. Výjimečně v 1 litru = tuplák

Pálenky

  • Na destiláty volíme uzavřené sklenky na stopce
  • Chladíme na 8 – 10°C, podle obsahu cukru
  • Podáváme v 0,02, 0,04 nebo 0,05 litru

Likéry

  • Na likéry volíme otevřené sklenky na stopce
  • Chladíme na 14 – 16°C
  • Podáváme v 0,02, 0,04 nebo 0,05 litru

Brandy a koňak

  • Sklenka je tzv. napoleonka
  • Nechladíme
  • Podáváme v 0,02, 0,04 nebo 0,05 litruwhisky

Whisky

  • Sklenka je tzv. whiskovka
  • Nechladíme – pokojová teplota
  • Na přání hosta můžeme podávat se sodou nebo ledem

Fotografie publikována se svolením  Paul,  Danilin,  Suat Eman, BrianHolm Photography/FreeDigitalPhotos.net

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]