O vejcích koluje spousta zvěstí, někdo je zatracuje, jiný na ně nedá dopustit. Vědci zjistili, že dvě vejce denně mohou nahradit celou škálu potravinových doplňků i léků.
Vajíčka míchaná, smažená, vařená natvrdo nebo naměkko jsou součástí našeho jídelníčku a pro svou příjemnou chuť jsou velmi ceněna mladými i starými lidmi. Někteří z nás si nedovedou bez vajec představit víkendovou snídani, vejce jsou také nedílnou součástí hotelových bufetů. Často však slýcháme, že každodenní konzumace vajec škodí našemu zdraví, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Co je na tom pravdy a jaký vliv má pravidelná konzumace vajec na organismus? Více prozradila lékařka Amanda MacMillan.
Vejce a cholesterol v krvi
Stejně jako avokádo nebo kokosový olej byla vejce dlouho obviňována z toho, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Ve skutečnosti má konzumace vajec jen zanedbatelný vliv na hladinu cholesterolu v krvi, zejména proto, že 75 % cholesterolu se vyrábí v játrech. Kromě toho se při konzumaci vajec zvýšení hladiny cholesterolu zřídkakdy týká LDL cholesterolu neboli špatného cholesterolu, který je zodpovědný za hromadění plaku na stěnách tepen, což nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
6 zdraví prospěšných účinků vajec
Studie provedená vědci z americké univerzity Yale v Connecticutu ukázala, že konzumace 2 vajec denně po dobu šesti týdnů neměla žádný negativní vliv na hladinu krevního tuku ani na funkci stěn tepen u zdravých osob ani u osob s vysokým kardiovaskulárním rizikem. Nyní, když už víte, že můžete jíst vejce bez obav o hladinu cholesterolu, uvádíme další účinky těchto potravin na váš organismus.
Jsou bohaté na živiny
Vejce obsahují významné množství bílkovin, vitamínů (A, B2, B6, B12, D, E), minerálů (zinek, fosfor, selen, železo, hořčík…) a mastných kyselin a jsou pro tělo důležitým zdrojem živin, které pomáhají zajistit správnou funkci jeho orgánů a různých tkání. Vejce jsou jednoznačně vhodnou potravinou pro člověka v každém věku.
Mají vysoký obsah cholinu
Cholin je základní živina, která je považována za vitamin B-komplexu. Je hlavní složkou acetylcholinu, neurotransmiteru, který hraje důležitou roli v centrálním a autonomním nervovém systému. Je prospěšný i pro těhotné ženy, protože snižuje riziko malformace plodu. Podle studie Stanfordovy univerzity zvyšuje nedostatek cholinu riziko anencefalie a rozštěpu páteře 2,4krát.
Jsou prospěšné našim očím
Lutein a zeaxantin jsou karotenoidy se silným antioxidačním účinkem, které pomáhají snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace, chrání oči před škodlivými účinky slunečního záření a významně snižují riziko vzniku šedého zákalu.
Jako výživa svalů
Když má naše tělo nedostatek bílkovin, čerpá je ze svalové hmoty, která se rozpouští. Díky koncentraci těchto živin pomáhají vejce tomuto jevu předcházet a vyživují a posilují různé svalové tkáně v těle. Ačkoli je známo, že vaječné bílky jsou bohaté na bílkoviny, neměly by se vylučovat ani žloutky, které rovněž obsahují značné množství bílkovin.
Posilují naše kosti
Vejce obsahují vápník, který je nezbytný pro správný vývoj kostí, a vitamin D, který podporuje jeho vstřebávání, a jsou tak velmi prospěšná pro zdraví vaší kostry. Kromě toho hraje vápník důležitou roli při srážení krve, svalové kontrakci, vylučování hormonů a vedení nervů. Vitamin D pomáhá posilovat imunitní systém, regulovat činnost srdce a chránit strukturu kůže.
Pomáhají při hubnutí
Vejce mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin, zejména bílkovin, a jsou tak účinnými spojenci při hubnutí. Podle studií provedených v časopise Journal of The American College of Nutrition a International Journal of Obesity vám snídaně s vejci pomůže cítit se déle sytí a snížit množství jídla, které sníte během zbytku dne, což může snížit množství tělesného tuku a pomoci vám shodit nežádoucí kila.