Smíchejte kefír se zakysanou smetanou a vyrobte si tak jednoduchý domácí sýr, který na pečivu chutná opravdu báječně.
S tímto jednoduchým receptem se naučíte dělat rychlý, lehký domácí sýr. Ten můžete používat podobně jako sýr cottage a natřít jej na pečivo jen tak. Můžete jej však využít také jako základ pro různé druhy pomazánek. Ta s čerstvou okurkou chutná báječně, je zdravá a ideální do nadcházejících teplých měsíců.
Ingredience pro přípravu pomazánky
- 500 g zakysané smetany
- 500 ml kefíru
- lžička soli
- 2 lžíce nastrouhané okurky hadovky
- 1 lžíce nasekaného kopru
- ¼ lžičky mletého pepře
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
V misce dobře promíchejte zakysanou smetanu s kefírem a osolte. Druhou misku si vyložte gázou, plátýnkem nebo utěrkou a smetanovou směs do ní přendejte. Vezměte rohy použité látky a nahoře ji svažte do uzlíku nebo zajistěte gumičkou. Uzlík se smetanou zavěste nad misku a nechte do ní 1-2 hodiny odkapávat přebytečnou tekutinu.
Poté si nachystejte čistou misku, dejte na ni cedník a uzlík se sýrem do něj vložte. Použijte něco na zatížení. Třeba menší hrnec naplněný vodou a umístěte jej navrch. Vše uložte na 1-2 dny do lednice. Do spodní misky bude postupně odkapávat zbylá tekutina, až se ze smetany stane hustší sýr. Stále však zůstane dobře roztíratelný. Můžete jej použít jako základ pro různé pomazánky. Ta s okurkou a koprem je opravdu osvěžující.
Recept z dětství: Babiččina sádlová pomazánka. Vyzkoušejte ji, je tak výborná, že se vám po ní „zajiskří“ v očích
Nastrouhejte trochu salátové okurky nebo okurky hadovky, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a přidejte ke smetanovému sýru. Přidejte také nasekaný kopr, dva rozdrcené stroužky česneku a pepř. Na závěr vlijte olivový olej a vše důkladně promíchejte a můžete servírovat. Nejlépe tato pomazánka chutná na čerstvém pečivu. Dobrou chuť.
Napište komentář