Šťavnatá sekaná s křupavou krustou + nově s plátky slaniny. Nostalgický recept dle norem Československa

Domácí křehká sekaná s křupavou krustou jako vzpomínka na dětství. Nechte se vést krok po kroku a připravte si masovou pochoutku snadno a rychle.

Vyrostli jste v domě, kde často voněla pečená sekaná a nyní byste si rádi tento oblíbený pokrm připravili sami u sebe doma? Asi neznáme nikoho, kdo by v životě neochutnal sekanou, v podstatě je to masový chléb, který můžete jíst s jakoukoli přílohou, s bramborem i pečivem nebo jen tak se zeleninou. Ovšem není sekaná jako sekaná. Zdánlivě obyčejný recept můžete vyšperkovat různými specialitami, které vám přijdou k chuti. Jako s každým jídlem, i se sekanou lze experimentovat.

Kde to všechno začalo

Jak daleko do minulosti musíme cestovat, abychom v kulinářském světě objevili sekanou, která se dostala až k nám na stůl? Existují různé teorie. Nejčastěji se objevují fakta o jejím původu ve středověké Evropě, kde vznikla sekaná z odřezků masa spojených s ovocem, ořechy a kořením. Od té chvíle byla sekaná připravována v mnoha podobách. Aby se zbytky masa nevyhazovaly, vytvořil se z nich speciální pokrm.

Základ jídelníčků mnoha Američanů

Sekaná se stala základem jídelníčku mnoha Američanů především během hospodářské krize, protože umožnila domácím kuchařům neplýtvat jídlem a zároveň zvýšit příjem bílkovin. Vynález mlýnku na maso pak pomohl sekanou popularizovat o to více. Příprava masa byla méně obtížná a ze sekané se tak stalo jídlo připravované nejen chudými. Byť se nikdy neprosadila v luxusních restauracích, tu a tam ji některý šéfkuchař do svého menu vkrade a představí její další podobu.

Příprava domácí sekané

Nejen ze steaků, řízků a klobás je člověk živ. Nepodceňujte chuť šťavnaté, křehké sekané s křupavou krustou.

  • 1 kg vepřového masa
  • 150 g sádla
  • 2 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 1 PL bramborového škrobu
  • 150 ml ledové vody
  • Pepř
  • Sůl

Maso nakrájejte na velké kusy a vhoďte do hluboké mísy. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a škrob. Zalijte ledovou vodou a směs prohněťte rukama. Přikryjte fólií a uložte do lednice do druhého dne. Jakmile maso vyndáte z chladničky, projeďte ho mlýnkem na maso, přidejte k němu na kostky nakrájené sádlo a promíchejte rukama.

Vytvořte šišku nebo naplňte masem formu na sekanou a vložte do předehřáté trouby na hodinu na 110 stupňů. Poté zvyšte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 40 minut. Sekanou můžete obalit plátky slaniny, vytvoří křupavou krustu a maso ještě více dochutí. Podávat můžete s bramborami nebo s pečivem.

https://www.youtube.com/watch?v=WyDxz0iwN5w&ab_channel=%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%B9%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%B3%D1%81%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]