Restované dršťky na cibulce vám odhalí nový rozměr kuchyně našich prababiček

Dršťky mnozí z nás znají jen jako součást polévky. Ve skutečnosti z nich lze snadno a rychle připravit chutný oběd. Zpestřete svůj jídelníček a vyzkoušejte hovězí žaludek.

Hovězí žaludky nepatří zrovna k obvyklé potravině na našem jídelníčku, a když už je jíme, tak obvykle výhradně v polévce. Dršťky jsou ale klasickou součástí všech světových kuchyní, včetně francouzské a italské. Pokud se umí dršťky správně uvařit, jsou nejenom poživatelné, ale dokonce i velmi chutné. Jako příloha se velmi hodí pohanka, rýže, kroupy nebo těstoviny.

Ingredience

  • Hovězí žaludek – 1 kg
  • cibule – 1 ks
  • sůl a pepř – dle chuti
  • sádlo nebo olej na smažení

Jak na dršťky

Hlavní věc je, že žaludky jsou velmi tvrdé a tuhé, a proto je zapotřebí tomu uzpůsobit dobu vaření. Aby bylo možné je bez obtíží konzumovat, musejí se dlouho vařit. To znamená alespoň 4 hodiny pobytu v hrnci. Chybu neuděláte, pokud je budete vařit i 5 hodin nebo déle. Poté změknou natolik, že svou konzistencí začnou připomínat klasické maso. S varem to ale nepřehánějte, po 6 hodinách vaření se totiž začnou dršťky rozpadat.

Poté, co celé dršťky pobudou pár hodin v hrnci, nakrájejte je na malé kousky o hraně do 1,5 centimetru. To usnadňuje jejich následné restování. Po uvaření už je úprava žaludků snadná. Rozkrojte cibuli napůl, jednu polovinu nasekejte najemno a druhou na proužky. Jemnou cibuli promíchejte s dršťkami a proužky orestujte dozlatova na oleji nebo na sádle.

Jakmile proužky cibule zezlátnou, přihoďte k nim dršťky s jemně krájenou cibulkou a na středním ohni vše restujte asi 20 minut, dokud maso nezačne zlátnout. Průběžně obsah pánve míchejte. Ke konci vaření vše podle chuti osolte a opepřete a podávejte s vařenou pohankou, rýží nebo kroupami.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]