Strouhaný třešňový koláč, jak skvěle vypadá, tak i chutná

Ovocné dezerty jsou jedny z nejlepších. Tento strouhaný třešňový koláč vám to jasně potvrdí. Jak pro skvělou chuť, tak i pro jednoduchou přípravu. Pokud máte doma v lednici pár třešní a nevíte co s nimi, právě jste svůj problém vyřešili. Stačí se podívat na recept, podle kterého zvládne pečení každý.

Co budete potřebovat?

Už na ingrediencích jasně uvidíte, že strouhaný třešňový koláč rozhodně není nijak složitým dezertem. Je tomu přesně naopak. Zkuste ho a sami uvidíte, jak jednoduché to je. Stačí si nachystat:

  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • ½ lžíce cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 2 lžíce škrobu
  • 600 g čerstvých třešní

Těsto je velmi jednoduché

Čím začít? Je to samozřejmě těsto, které vás v první řadě zaujme především svou jednoduchostí. Stačí vlastně jenom smíchat jednotlivé ingredience dohromady. Tedy povolené máslo, vejce, cukr, mouku, smetanu, prášek do pečiva a také škrob. Vše důkladně promíchejte, aby v něm nebyly žádné hrudky.

Následně z celého těsta odeberte asi jednu třetinu. Tu zabalte do igelitové potravinové folie a dejte do mrazáku. Zde by mělo být zhruba 30 až 60 minut. Ideálně po dobu, co se budete věnovat další přípravě.

Nachystejte si třešně

Mnoho lidí dělá strouhaný třešňový koláč s celými třešněmi, což komplikuje jeho konzumaci. Vám doporučujeme třešně raději vypeckovat. Buď ručně pomocí nože, nebo lze použít různé pomůcky určené právě k jednoduššímu vypeckování ovoce.

Vytvořte koláč

Těsto lehce rozválejte a umístěte ho na dno vaší formy tak, aby ji, pokud možno dokonale kopírovalo. Abyste zamezili připalování, doporučujeme také použít osvědčený pečicí papír. Když je těsto na svém místě, tak můžete použít třeště. Z těch vylijte šťávu, kterou pustily a můžete jimi pokrýt samotné dno formy, tedy i dno těsta. Následně vytáhnete z mrazáku zbývající třetinu, vezmete struhadlo a těsto nastrouháte na třešně. V tu chvíli máte vše hotovo.

Doba pečení je okolo 45 minut, při teplotě 180 stupňů Celsia. Když je koláč hotový, nechte ho chvíli chladnout, potom ho vyndejte z formy a nechte vystydnout na pokojovou teplotu. Následně nakrájejte a posypaný moučkovým cukrem můžete podávat. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]