Světlý koláč s bohatou chutí tmavé čokolády a vynikající křupavou strukturou je oblíbeným pokrmem anglické královny. Vyrábí se ze sušenek.
Namáčené anglické čajové sušenky jsou tajemstvím tohoto dezertu s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. Tento chutný a dobře vypadající dezert zvládnou připravit takřka i děti. Nic se nepeče, připravovaný je za studena ze sušenek a čokolády. Příprava není ani časově příliš náročná, počítejte však s dobou, kdy dezert musí tuhnout v lednici, než ho nabídnete hostům.
Potřebujete hlavně sušenky
Čajové sušenky nebo jiné neslazené sušenky jsou základem tohoto dezertu. Potřebovat jich budete 225 gramů. Připravte si také 125 gramů změklého másla a stejné množství hořké čokolády, samozřejmě může být čokoláda na vaření. Potřebovat budete ještě jedno vejce a máslo na vymazání formy.
Na glazuru bude potřeba dalších 225 gramů hořké čokolády a 30 gramů si nechte ideálnější ještě na dozdobení. Začněte tím, že vymažete dortovou formu tukem, případně vyložíte dno pečícím papírem.
Nyní je třeba rozlámat na kousky o velikosti mandlí nachystané čajové sušenky a ty vložit do dortové formy. Do mísy si zatím připravte máslo a cukr a poté šlehejte, dokud krém nezesvětlá. Nyní je čas ve vodní lázni rozpustit čokoládu na krém.
Následně ji ochlaďte na pokojovou teplotu a za stálého míchání přidejte do máslové směsi. Až bude směs hladká, přidejte do ní vejce a vyšlehejte vše společně do pěny. Nyní nalijte připravenou čokoládovou směs na oplatky.
Zaplňte všechny mezery
Čokoládovou směsí byste měli zaplnit všechny mezery, tak aby po vyklopení z formy nikde nevznikla vzduchová bublina. Následně dortovou formu přikryjte potravinářskou fólii a dort dejte tuhnout do lednice. Nejméně by měl pobýt v mrazničce tři hodiny.
Pokud však bude v lednici přes noc, bude to mnohem lepší. Po vyjmutí z lednice nechte dort chvíli odležet v pokojové teplotě a odstraňte fólii a dort vyjměte z formy. Pak si ve vodní lázni rozpusťte 225 gramů čokolády. Následně ji koláč polijte a uhlaďte povrchy.
Čokoládu nechte na dortu vychladnout na pokojovou teplotu a poté dort odspodu podřízněte, abyste odlepili čokoládu od podložky. Poté můžete dort podebrat a přenést na servírovací talíř.
Následně už můžete rozpustit poslední část čokolády a pomocí cukrářského sáčku dort hezky nazdobit. Poté, co dort polijete čokoládou už ho nedávejte do lednice. Horní vrstva čokolády by totiž neměla zatuhnout natolik, aby se zlomila pod nožem.