Tento dort se doslova sám rozpouští v ústech. V sušenkovém korpusu je vysoká vrstva smetanového sýra s velkými kousky jahod. Tato kombinace přesvědčí i ty největší labužníky.
Vůně jahod a pečených sušenek se bude linout do všech koutů vašeho domu a přiláká i sousedy odnaproti. Nádherný a nadýchaný dortík plný smetanového sýra a červených plodů vás vyšvihne v očích vašich přátel na přední příčky žebříčku domácích cukrářů. Přitom je tak snadný, že snazší už být nemůže.
Na pětiminutový nepečený dort budete potřebovat
- Sušenky – 200 g
- máslo – 125 g
- jahody – 300 g
- smetanový sýr – 300 g
- cukr – 100 g
- plnotučná smetana ke šlehání – 200 ml
- voda – 100 ml
- agar nebo želatina – 5 g
- strouhaný kokos na ozdobu
Návod na přípravu
Připravte si formu o rozměrech 20 x 15 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem. Sušenky v mixéru rozdrobte na prach, smíchejte je s rozpuštěným máslem a propracujte je do tvárné hmoty. Asi dvě třetiny jí vložte do připravené formy a upěchujte ji na dno do pevné placky. Formu s korpusem pak vložte do lednice vychladit a ztuhnout.
Umyjte, osušte a odstopkujte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Šlehačku smíchejte se smetanovým sýrem a cukrem a vyšlehejte elektrickým šlehačem či mixérem všechny přísady do napěněného krému. K němu pak vsypte jahody a jemně promíchejte.
Želatinu připravte podle návodu na obalu a vlijte ji do krému s jahodami. Poté vše velmi dobře promíchejte, případně promixujte. Z lednice vyndejte formu s korpusem a připravený krém přelijte dovnitř. Stěrkou ho urovnejte do rovnoměrné roviny a nahoru nasypejte zbylou část sušenkové drobenky.
Sestavený dort vraťte zpátky do lednice alespoň na další dvě hodiny, aby důkladně ztuhl. Vršek pak posypejte strouhaným kokosem, nakrájejte dort na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.