Takhle večeři připravuje málokdo! Jednoduchý a chutný recept na netradiční kuřecí stehna

Nachystejte svým blízkým oběd, který si zamilují. Vyvážená kombinace zapečeného kuřecího masa, rýže a zelí se rychle dostane mezi vaše top recepty.

Každá kuchařka (nebo kuchař) potřebuje čas od času malý přísun inspirace. Někdy stačí vaše oblíbené jídlo servírovat s jinou oblohou, jindy je vhodné zvolit kompletně nový pokrm. Sázkou na jistotu je například recept na zapečená kuřecí stehna s rýží a se zelím. Nejen, že je jejich příprava velmi rychlá a jednoduchá, ale zároveň si vystačíte jen se základními surovinami. Hotový pokrm navíc očaruje celou vaši rodinu, a to jak chutí, tak lahodnou vůní.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 600 gramů kuřecích stehen
  • 400-500 gramů bílého zelí
  • 200 gramů rýže
  • 300 mililitrů vody
  • 1 kus středně velké mrkve
  • 1 kus středně velké cibule
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku (nebo passaty)
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku (popřípadě 3 stroužky česneku)
  • sůl, pepř dle chuti

Postup přípravy kuřecích stehen s rýží krok za krokem

V prvním kroku přípravy si na pracovní desku nachystejte všechny potřebné ingredience a nádobí. Vzhledem k tomu, že budete pokrm zapékat, připravte si ideálně zapékací mísu, nebo hlubokou pánev, kterou můžete vložit do trouby. Až to budete mít hotové, vezměte si k ruce kuřecí stehna. Ta očistěte a vložte do větší mísy. K masu následně přimíchejte sůl a mletý pepř dle vašich chuťových preferencí, ½ čajové lžičku mleté sladké papriky, čajovou lžičku sušeného česneku a olej.

Všechny suroviny v míse důkladně promíchejte a snažte se, aby byla kuřecí stehna obalená rovnoměrně. Jakmile to budete mít hotové, dejte mísu s masem stranou.

V dalším kroku důkladně propláchněte odváženou rýži a nasypte ji do zapékací mísy. Nemusíte ji předvařovat, během pečení krásně změkne, ovšem pokud pokrm chystáte i pro malé děti, pětiminutové předvaření není na škodu. Dále si na prkénku nadrobno nakrájejte zelí (alternativou je nákup sterilovaného zelí).

To přesypte k rýži, spolu s cibulí, kterou nakrájejte na půlměsíčky. Do zapékací mísy dále na jemném struhadle nastrouhejte středně velkou mrkev a vše promíchejte. Vzniklou směs nezapomeňte okořenit. Použijte opět sůl a pepř dle svých chuťových preferencí a ½ čajové lžičky mleté sladké papriky. Jakmile budete mít rýži se zeleninou okořeněnou, nalijte do směsi vodu a rajčatový protlak a znovu promíchejte. Na závěr položte na směs kuřecí stehna.

Zapékací mísu přiklopte víkem, nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Při této teplotě pečte pokrm 45-60 minut (záleží, jak velká stehna jste použili). Po uplynutí doby potřebné ke změknutí masa, rýže a zeleniny zapékací mísu odkryjte a pečte dalších 10 minut. Tím umožníte na povrchu vzniku křupavé kůrky. Servírujte ihned po vyndání z trouby s nasekanou pažitkou nebo petrželkou jako ozdobou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*