Kuřecí řízek je typické jídlo pro naši krásnou zemi, je ale pravda, že s chlebem či brambory to nemusí být pokaždé ono. Zkuste z této klasiky udělat salát.
Máte chuť na pořádný smažený kuřecí řízek, ale nevíte, jakou přílohu zvolit? Nemusíte se pokaždé držet toho, co je zvykem, pro jednou si můžete místo kaše s masem dopřát trochu originálního salátu. V tomto konkrétním se nachází velká specialita, kterou jsou sušené švestky. A jakmile do něj řízek přimícháte, vznikne vám pokrm, který každá návštěva dozajista ocení pro jeho nápaditost a nevídanou chuť.
Ingredience a postup přípravy řízků
Na kuřecí řízky budete potřebovat:
- 250 gramů kuřecích prsou
- Hladkou mouku
- Dvě vajíčka
- Strouhanku
- Jeden decilitr mléka
- Rostlinný olej či tuk na smažení
- Sůl, pepř a různé koření dle vašeho výběru (nemusíte to s tím kořením přehánět, jelikož hotový řízek budete míchat se salátem)
- Tři větší mísy či talíře
- Metličku
- Pánev
Na salát budete potřebovat:
- Dvanáct až čtrnáct kousků sušených švestek
- Dvanáct kusů žampionů
- Pět polévkových lžic konzervované kukuřice
- Jednu střední cibuli
- Sto gramů korejské mrkve
- Dvě polévkové lžíce majonézy
- Sůl, pepř, koření dle vašeho výběru (opět moc nepřehánět, během kořenění raději ochutnávejte lžičkou, jestli to už není moc)
- Dvě větší mísy
Vezměte si kuřecí maso, které jste zakoupili a pořádně jej omyjte, ať máte jistotu, že se na něm nenacházejí žádné nečistoty. Nakrájejte jej na plátky a v případě, že by byly moc tlusté, je i trochu naklepejte. Maso osolte a opepřete. Vezměte si tři mísy či talíře, do jednoho nasypejte mouku, do druhého dejte vajíčko a do třetího strouhanku. Vajíčko následně smíchejte s deci mléka, trochou soli a pepře a s pomocí metličky rozšlehejte.
Řízky připravíte klasicky jako vždy
V talíři s moukou maso obalte, poté ve vejci a následně ve strouhance, to udělejte s každým kusem masa. Pokud máte rádi hodně strouhanky, tak maso nejprve obalte v mouce, poté ve vejci, strouhance a ještě jednou ve vejci a strouhance.
Do pánve dejte rozpustit tuk či nalijte dostatečné množství rostlinného oleje, zahřejte jej a můžete nechat řízky smažit dozlatova. Mezi řízky můžete dát rovnou smažit i houby. Mezitím si nachystejte salát, do kterého řízky a houby nakonec přidáte.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, následně ji naložte do půl lžičky octa, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Vše dohromady promíchejte, zalijte vroucí vodou a nechejte vychladnout. Než naloženou cibuli přidáte do misky, ve které budete míchat salát dohromady, tak ji od nálevu vymačkejte.
Vezměte si sušené švestky a nakrájejte je na menší části, to samé proveďte s korejskou mrkví. Nyní začněte dohromady míchat cibuli, švestky, mrkev, kukuřici a vychladnuté řízky nakrájené na kousky.
Na závěr už jen do všeho přimíchejte koření, sůl, pepř a majonézu, aby se vše krásně spojilo. Podávat můžete různými způsoby, buď do menších mističek a nebo do jedné velké, ze které si bude moct každý nabrat, kolik chce.
Zároveň lze i využít alternativy, kdy do salátu nepřidáte kuřecí řízky. Ty necháte v celku a salát bude sloužit jako náhrada za přílohu. Vše je jen na vás a na vašich chutích a kulinářských dovednostech. Dobrou chuť!