Připravte si tento skvělý recept. Jedná se o velmi chutný pokrm a strach z něj nemusí mít ani ti, kdo si drží štíhlou linii a hlídají každou kalorii.
Díky tomu, že samotné cukety mají chuť opravdu nevýraznou, přebírají ochotně chuť i vůni surovin, které je doplňují. Dají se pak z nich připravit lahodné a šťavnaté pokrmy pomocí různých náplní. Jeden takový recept si dnes představíme. Výhodou je, že cukety jsou velmi dietní i mezi zeleninou a tak se výsledného pokrmu nemusí obávat vůbec nikdo.
Suroviny na přípravu plněných cuketových lodiček
- 4 kusy cukety
- 400 gramů polotučného tvarohu
- 1 kus vejce
- 3 stroužky česneku
- 100 gramů zakysané smetany
- 100 gramů tvrdého sýra
- sůl
- černý pepř
- kopr, nebo jiné bylinky podle chuti
- pečící papír
Příprava cuketových lodiček zapečených se sýrem
Pečlivě vyberte mladé a zdravé cukety. Měly by být maximálně 25 centimetrů dlouhé. Starší cukety mají totiž tvrdou slupku a ta by v tomto receptu nechutnala dobře. Také dužina starších plodů není tak chutná, bývá nahořklá a obsahuje míň šťávy. Z cuket odřízněte oba konce, každou cuketu podélně rozřízněte a vnitřek vydlabejte lžičkou tak, aby každá půlka cukety připomínala loďku. Plech vyložte pečícím papírem a na něj pak lodičky vyskládejte.
Oloupané stroužky česneku prolisujte a smíchejte s tvarohem. Do této směsi vyklepněte vejce a přidejte bylinky společně se solí. Tvarohovou směs dobře promíchejte a při dochucování myslete na to, že by chuť měla být malinko výraznější, aby dochutila i nevýraznou cuketu.
Vnitřek lodiček trochu posolte a opepřete. Pak lodičky naplňte připravenou tvarohovou směsí. Navrch je potřete kysanou smetanou a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte na 180 stupňů asi 25 – 30 minut.
Tipy na závěr
Tento recept je velmi variabilní. Náplň můžete měnit podle své fantazie a nikdy nebudete litovat. Z tvarohu můžete vynechat česnek a přidat tam pórek, nebo cibuli společně s nastrouhanou nivou nebo jiným sýrem výrazné chuti, který máte rádi. Stejně tak je možné tvaroh osvěžit trochou namletého libového uzeného masa.
Pokud nejste zrovna vegetariáni, zkuste cuketu naplnit malým množstvím kečupu, na to cibuli, olivy, rajčata, tuňák a oblíbený nastrouhaný sýr. Skvělého výsledku dosáhnete, když cuketu naplníte masovou směsí, kterou obvykle chystáte na přípravu karbanátků a před zapečením opět posypete sýrem. Po takové lahůdce rádi sáhnou i příslušníci mužského pohlaví.