Zapečené cuketové koláčky s masovou náplní – pohoštění, které si zamilujete

Děti jste právě odvezli k babičce a přemýšlíte, co dobrého připravit na večer. Tyto exkluzivní drobné jednohubky jsou ideálním předkrmem v právě probíhající dýňové sezóně.

Přemýšlíte, jaké slané pohoštění připravit pro milou návštěvu? Nebo si jen chcete zpestřit večer u vína s partnerem? Máme tip na skvělý recept, který nedá moc práce a jistě si ho všichni oblíbí. Zapečené cuketové koláčky jsou ideální letní pokrm ke každé příležitosti.

Suroviny

  • 1000 gramů mladých cuket
  • 400 gramů mletého kuřecího masa
  • 1 větší cibule
  • lžička soli
  • půl lžičky pepře
  • 3 vejce
  • 100 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů mléka
  • 2 stroužky česneku
  • kopr, nebo jiná bylinka, kterou máte rádi
  • 150 gramů majonézy
  • 150 gramů tvrdého sýra
  • olej vhodný na smažení
  • pečící papír
  • mlýnek na maso

Příprava

Cukety omyjte a můžete je oloupat. U mladých cuket s měkkou slupkou to ale není nutné, připravíte se tak o vlákninu, kterou tělo potřebuje. Odkrojte konce cuket a zbytek rozkrájejte na asi centimetr silné plátky. Kulatým vykrajovátkem vykrojte prostředek z každého plátku. Pokud nemáte vhodné vykrajovátko, zvládnete to i pomocí trochy šikovnosti a čajové lžičky.


Kuřecí maso, vykrájené prostředky z cuketových plátků a cibuli umelte v mlýnku na maso. Do této směsi pak přidejte sůl a mletý pepř. Dobře promíchejte. Každý z cuketových kroužků naplňte masovou směsí. Na talíř nasypte mouku a do misky vyklepněte vejce, která trochu osolte, přilijte mléko a rozšlehejte tuto směs vidličkou.


Naplněné cuketové kroužky obalte v hladké mouce. Připravte si na oheň pánev s větším množstvím oleje. Nechte ho dostatečně rozpálit. Naplněné kroužky obalené v mouce pak obalujte v rozšlehaných vejcích a smažte je na rozpáleném oleji z každé strany asi dvě minuty. Měly by mít krásnou zlatavou barvu.


Takto osmažené polotovary vyskládejte na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Pomažte je směsí majonézy, bylinek a rozetřeného česneku. Tvrdý sýr si nastrouhejte na jemném struhadle a na každý kousek cukety dejte trochu sýra. Cuketové koláčky zapékejte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 15 minut.

Tip na závěr

Pokud cuketu začnete smažit dřív, než bude olej opravdu dobře rozpálený, jídlo se nepovede, omastek přepálíte a budete mít co větrat. Cukety totiž pustí do oleje vodu, protože nebude dostatečně horký, aby to neumožnil. Správně rozpálený olej poznáte tak, že do něj kápnete malou kapku rozšlehaného vejce. Pokud ihned vystřelí na hladinu a bude se smažit, je ta správná chvíle pro vložení cuket.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]