Tato vánočka je tou nejlepší, jakou jste kdy jedli. Na svátečním stole nesmí chybět

Těšíte se na Vánoce? Hromady jídla, dárků, radosti a klidu v kruhu rodinném a k tomu velmi dobrá, nejlépe domácí vánočka? Na to se musí těšit snad všichni. Spoustu lidí se těší na ty hromady jídla, které se na vánočních stolech objevují. Na takovém slavnostním stole, resp. štědrovečerní tabuli nesmí chybět typická vánočka. My vám dnes ukážeme recept na vánočku, která zaručeně dostane všechny.

Vánoce, čas hojnosti

Kdo by neměl rád Vánoce že ano? Období klidu, míru a pohody, kterou v životě potřebujeme. Trávíme čas se svými blízkými, užíváme si dárků a krásných chvil vánočního období. V televizi běží hromada pohádek, venku padá sníh a na stole je hromada jídla.

Obecně platí, že Vánoce jsou období, kdy člověk nejvíce nabere na váze, neboť do sebe neustále dostává nějakou energii ve formě nejrůznějších pokrmů a pochutin jako jsou smažený kapr, řízky, bramborový salát, salámy, sýrové mísy, saláty a cukroví. Nesmíme ovšem zapomenout na oblíbenou vánoční pochoutku, kterou je vánočka. My vám dnes prozradíme recept, na tu nejlepší vánočku, kterou jste kdy jedli. Jakmile ji ochutnáte, poznáte, jak chutná vánoční zázrak.

Složení vánočky

Chcete-li si tuto vánočku připravit, budete si muset nachystat následující ingredience. Budete potřebovat: cca 750 g mouky, 70 g margarínu, 30 g kvasnic, 1 špetku soli, 4 dl mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru a kakaový prášek. Na posyp vánočky budete potřebovat vejce a vanilkový cukr.

Upečte si vánoční zázrak

Vezměte si velkou mísu a smíchejte v ní mouku, margarín, kvasnice, sůl, mléko, žloutky a cukr. Vytvořte konzistentní těsto, které rozdělte na dvě stejné poloviny. Do jedné z nich přimíchejte kakaový prášek, čímž získáte dvě různobarevná těsta. Těsta nechte 1 hodinu odpočívat, aby trochu nakynuli. Poté každé těsto rozdělte na 3 stejné kusy, z nichž udělejte stejně dlouhé válce. Válce poté upleťte do klasického tvaru vánočky tak, aby se barvy prolínaly. Potřete vánočku rozmíchaným vejcem s vanilkovým cukrem.

Vložte vánočku na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Poté vyjměte, posypte cukrem a podávejte. Uvidíte, že si všichni báječně pochutnají.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]