Tyto příznaky značí, že trávení masa ve vašem těle neprobíhá v pořádku

Rádi konzumujete maso? Nedokážete se bez této potraviny obejít a hamburgery a steaky jsou u vás na denním pořádku? Pozor na správné trávení masa. Ano, kolikrát je velmi náročné těmto nezdravým pochoutkám odolat, protože jejich vůně a chuť jsou přímo unášející. Nicméně přílišná konzumace masa a jiných potravin může mít na naše tělo mnohdy špatný vliv.

Čas od času se vám tedy může stát, že strávíte na toaletě mnohem delší dobu, než je potřeba. V tomto případě zbystřete, protože je možná něco s vašim tělem špatně. Z toho důvodu vám přinášíme přehled, podle kterého poznáte, že vaše tělo nesprávně tráví maso.

Přílišná konzumace masa vede ke zdravotním potížím

Maso obsahuje velké množství přírodních toxinů a nasycených tuku, které mohou mít na naše trávení nepříliš vhodný vliv, a kolikrát ho mohou ztížit. Přílišná konzumace masných výrobků, může často vést ke zdravotním potížím, které nám mohou na čas pěkně zkomplikovat život. Mnohdy se může jednat i o dlouhodobé komplikace, které bez lékařského zakročení jen tak neodstraníme.

Pokud si tedy rádi dopřáváte maso a není vám po něm občas dobře, doporučujeme přečíst náš článek. Je totiž možné, že vaše tělo na něj špatně reaguje. Pokud se u vás objeví některý z těchto devíti signálů, je čas přehodnotit stravu.

Zácpa nebo neustálý pocit hladu

Každý jsme jiný, a proto máme každý jinak sestavený trávící systém, který je zvyklý na jiné potraviny, resp. každý máme jiné stravovací návyky. Maso může být pro některý lidský organismus velmi náročně stravitelné, protože obsahuje velké množství tuku. Někdy se stane, že tělo maso dobře nezpracuje a další den ho promění v zažívací potíže. Mluvíme zde o zácpě, která je výsledkem vysokého příjmu železa. To se objevuje nejvíce v mase hovězím, vepřovém a jehněčím.

Trpíte-li neustálým pocitem hladu, bude u vás taky zřejmě něco v nepořádku. I přesto, že jste snědli jídla dost, hlad máte stále. Je to způsobeno vysokým příjmem bílkovin. Sníží se tím příjem sacharidů, čímž klesne hladina krevního cukru a vy jste tak unavení, máte hlad. Navíc se přestane vytvářet látka serotonin. Jde o chemickou látku, která reguluje náladu a je také zodpovědná za to, abyste se cítili sytí.

Tmavé kruhy pod očima nebo vysoký krevní tlak

Dalším příznakem trávících potíží vlivem masa, mohou být tmavé kruhy pod očima. Tento signál většinou znamená, že trpíte únavou a nedostatkem spánku, nicméně může značit i to, že vaše tělo nesprávně tráví maso. Tmavé kruhy pod očima rozhodně nevypadají krásně, a proto je vhodné začít situaci řešit.

Objeví-li se u vás také vysoký krevní tlak, jednou z možností je snížení konzumace masa. Zpracované a uvařené maso obsahuje velké množství sodíku, což může vést k hypertenzi. Zvyšují se tím pak šance na ischemickou poruchu srdeční, což jistě nechcete.

Nepříjemný zápach a oslabený imunitní systém

Nepříjemný tělesný zápach vašeho těla a zapáchající dech mohou být také dalšími příznaky. Je to způsobeno tím, že trávení nefunguje správně, a tak vaše tělo pach trávenin posílá zpět do pokožky nebo dechu. Řešením je omezení příjmu trávících enzymů, které vznikají při rozkládání masa, tedy omezit konzumaci masa.

V případě velké konzumace červeného masa, může být oslaben i váš imunitní systém. Stanete se tak náchylnější k mnoha nemocem. S červeným masem totiž přichází do těla přírodní cukr, který je pro tělo cizí, těžko stravitelnou, látkou. Ignorování může vést až k rakovině.

Únava, nevolnost nebo nadýmání

Pokud se někdy po jídle cítíte unavení, může to být tím, že tělo špatně strávilo maso. Při zpracovávání potravy, zejména masa, se veškerá energie odvádí do střev, a vy se tak cítíte unavení. Řešením je maso omezit a nahradit jej zeleninou a ovocem.

Nevolnost je dalším příznakem, neboť tělo nemusí dobře reagovat na některé bakterie, které se ukrývají v mase. V tomto případě je vhodné vyhledat lékaře.

Poslední reakcí je přehnané nadýmání, vzniklé vysokým obsahem bílkovin. Ty se hůře zpracovávají, což vede k nadýmání a nepříjemným pocitům.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]