Naučte se nový recept na vláčný, narozeninový, čokoládový dort s vlašskými ořechy. Je tak dobrý, že se konce oslavy zaručeně nedočká.
V dnešní době není problém nechat si narozeninový dort zhotovit přesně podle vašich přání. Cukrářů a cukrářek amatérů, kteří se rádi ujmou pečení na zakázku, je více než dost. Ovšem pokud pro vás narozeninový dort není jen zákuskem, který si zakoupíte, kdykoliv chcete, ale naopak pro vás znamená i něco více, možná byste rádi vyzkoušeli tento recept. Vláčný čokoládový dort s nasekanými vlašskými ořechy se totiž rychle stane vaším oblíbeným.
Ingredience potřebné pro přípravu čokoládového dortu:
Na dortové těsto si připravte:
- 110 gramů hladké mouky
- 150 gramů cukru krupice
- 40 gramů pravého kakaa
- 50 mililitrů vody
- 100 mililitrů mléka
- 5 kusů vajec velikosti M
- 1 čajová lžička pečicího prášku do pečiva
- špetka soli
Krém připravíte z těchto surovin:
- 500 mililitrů plnotučného mléka
- 150 gramů pravého másla
- 120 gramů cukru krupice
- 40 gramů kukuřičného škrobu
- 2 kusy vajec velikosti M
- vanilkové aroma či vanilkový lusk
Na polevu si připravte:
- 100 gramů čokolády na vaření
- 60 gramů pravého másla
- nasekané vlašské ořechy
Postup přípravy dortu krok za krokem:
Ze všeho nejdříve si vypracujete dortové těsto. Ve středně velké míse utřete žloutky s cukrem krupice. Do směsi postupně přidávejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao a vodu. Až těsto zpracujete, opatrně do něj přimíchejte vyšlehané bílky se špetkou soli. Výsledné těsto by mělo být bez hrudek a relativně tuhé (ačkoliv stále by mělo jít vylít do formy). Pokud by bylo těsto moc hutné, přidejte do něj polévkovou lžíci vody.
Hotové těsto přelijte do dortové formy, kterou můžete vyložit pečicím papírem. Pokud to uděláte, výsledný dort půjde lépe vyklopit a rovněž získá na bocích zajímavou strukturu.
Korpus pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30-40 minut. Prvních 15 minut dort nekontrolujte (srazil by se). Poté, co uplyne požadovaná čtvrt hodina, můžete zkontrolovat jeho stav pomocí klasického testu za pomoci špejle. Špejli jednoduše zapíchněte do těsta a vyndejte ji. Pokud bude lepit, dort nechte péct.
V případě, že by špejle nelepila, je korpus již dostatečně propečený a vy ho můžete z trouby vyndat. Hotový korpus nechte na mřížce vychladnout. Až bude dort chladný, rozdělte ho na tři části, které namočte ve 100 mililitrech mléka (Jednotlivé části korpusu můžete mlékem například polít). Mezitím, co korpus nasává mléko, si připravte krém. Ve větším hrnci smíchejte odměřené mléko, cukr krupici, změklé pravé máslo, kukuřičný škrob, vejce a vanilkové aroma a ručním mixérem vše důkladně prošlehejte.
Prošlehaný krém následně přiveďte za stálého míchání k varu a na mírném plamenu vařte tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté krém z plamene odstavte a nechte ho vychladnout. Během doby, kdy krém chladne, ho metličkou několikrát promíchejte – zabráníte tak vzniku škraloupu. Zchladlým krémem následně vydatně potřete jednotlivé vrstvy dortu, které umístěte na sebe. Zkompletovaný dort ještě jednou celý potřete krémem a nechte ho v lednici odpočinout.
Posledním krokem je ozdobení dortu
Mezitím, co dort tuhne v ledničce, si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření. Až bude čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte do ní změklé pravé máslo a metličkou vyšlehejte homogenní směs. Poté vyndejte dort z ledničky a polijte ho čokoládovou polevou. Dejte si záležet, aby byl čokoládou potažený celý. Na boky dortu nasypte nasekané vlašské ořechy a opět ho dejte ztuhnout do ledničky. Aby byl korpus příjemně vláčný, je dobré nechat dort v lednici odležet přes noc.