Levná rodinná večeře nemusí být nevýrazná a fádní. Důkazem je tento recept na zapečené těstovinové špízy, který je inovativní.
Ano čtete správně. Je to možná trochu jako pizza z těstovin, trochu jako špízy. Jde o velmi zajímavé prolnutí italských pokrmů. Navíc je tento recept opravdu snadný, rychlý, chutný a ve své podstatě i levný. Stejně jako pizzu lze udělat hned několik variant tohoto pokrmu podle vašich chuťových preferencí. Je jen a jen na vás, jak budou špízy ve výsledku chutnat.
Hlavní surovinou jsou těstoviny
Na tento recept si připravte 250 gramů těstovin penne a 800 mililitrů vody. Potřebovat budete také sůl, dvě lžíce kečupu, olej. Na dochucení těstovin potom jakýkoli salám, kterého bude potřeba asi 200 gramů a stejné množství tvrdého sýru. My jsme zvolili čedar. Nachystejte si také konzervovanou kukuřici, stačit bude asi 15 gramů. Dále si připravte zelené a černé olivy. Jejich množství necháme na vaší chuti.
Nejprve nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Potom osolte a přidejte lžičku olivového oleje. Vsypte do vroucí vody těstoviny penne a vařte asi deset minut. Pak je slijte a nechte je mírně oschnout a okapat.
Následně si připravte špejle a suché těstoviny napíchejte vedle sebe na špejli. Tím vytvoříte klasické špízy. Připravené těstovinové špízy položte na plech vyložený pečícím papírem. Úplně stejným způsobem zpracujte také zbytek těstovin. Stačit by mělo asi devět špejlí.
Připravte si náplň
Do misky dejte kečup a přidejte olivový olej. Směs promíchejte silikonovým štětcem a potřete s ní povrch všech těstovinových špízů. Pokud máte salám vcelku, nakrájejte ho na kolečka a stejně tak nakrájejte také připravené olivy. Nejdříve na těstovinové špízy rozprostřete kolečka salámu a potom jednotlivé olivy.
Následně nastrouhejte sýr a ten nasypte na špízy. Na sýr pak můžete přidat ještě konzervovanou kukuřici. Následně opakujte vrstvení ingrediencí ještě jednou, vynechte však sýr a kukuřici.
Plech s nachystanými těstovinovými špízy dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapékejte je po dobu asi 20 minut. Ingredience na těstovinách se skvěle opečou a sýr se roztaví. Těstoviny navíc ještě trochu změknou. Po dopečení můžete ihned podávat na talíř. Před konzumací však doporučujeme chvíli počkat, abyste se nespálili o horký rozpečený sýr. Nyní nezbývá nic jiného než vám popřát dobrou chuť.
https://www.youtube.com/watch?v=t7Y7zx3kblE&feature=emb_imp_woyt