Šéfkuchař prozradil, proč je vylévání vody po vaření těstovin do dřezu obrovská chyba

Fotografie: PxHere

Těstoviny jsou mezi českými strávníky poměrně oblíbené. Každý si je připravuje tak trochu jinak. Jedna rodina je ráda zapéká a tvoří takzvané šunkofleky, ta druhá pak miluje například špagety s boloňskou omáčkou. Je vcelku jedno, jaké jídlo z těstovin máte nejraději. Vždy je vhodné postupovat těmito způsoby.

Příprava skvostných těstovin s omáčkou

Pokud vaříte těstoviny k jakékoliv omáčce, vyzkoušejte tyto zajímavé tipy:

  • Vybraný druh těstovin uvařte v mírně osolené vodě tak, aby byly al dente.
  • Poté je přeceďte přes cedník tak, aby pod ním byla nádoba (v které budete pokrm podávat).
  • Nyní si odlijte asi naběračku odvaru z těstovin a zbytek z mísy či talíře vylijte.
  • Těstoviny vložte do nádoby, v které byla voda z vaření, tak se nebudou lepit.
  • Pakliže vaříte omáčku, přilijte do ní naběračku odvaru z těstovin a prohřejte. Bude tak mnohem chutnější. Omáčku lze promíchat též s vařenými těstovinami.
  • Tento postup zajistí dokonalou chuť pokrmu, přesvědčte se.
Fotografie: PxHere

Proč je vhodné používat odvar z těstovin při vaření omáček?

Mnoho amatérských kuchařů a kuchařek k zahušťování svých omáček na těstoviny používá zcela zbytečně mouku s vodou, nebo předpřipravené jíšky. Přitom k zhoustnutí omáčky postačí přilít jen trochu odvaru z těstovin. V něm je totiž obsažený přirozeně škrob.

Fotografie: PxHere

Jak vybrat kvalitní těstoviny?

Na závěr si pojďme ještě říct, jak vlastně poznat kvalitní těstoviny v obchodě? Na trhu se nabízí nezměrné množství produktů a někdy je složité se s nich vyznat. Zaměřit byste se měli především na tyto faktory:

  • Složení těstovin: ještě, než zboží umístíte do nákupního košíku, přečtěte si, z čeho jsou ony těstoviny vyrobené. Ty kvalitní jsou vyrobené ze semoliny, což je krupice z tvrdozrnné pšenice. Na omak jsou poměrně tvrdé a neobsahují vajíčko.
  • Doba vaření: také pečlivě prohlížejte obal těstovin. Pokud je na něm doporučená delší doba vaření, cca 11 až 15 minut, pravděpodobně se jedná o kvalitní produkt, který se jen tak nerozvaří.
  • Množství bílkovinných látek: ve složení se soustřeďte i na množství obsažených bílkovin. Vyšší hodnoty budou značit lepší těstoviny.

Co se týká konkrétního druhu těstovin, je jen na vás, které zvolíte. Na trhu se nabízí tagliatelle, špagety, penne, fusilli, lasagne, cannelloni a podobně.

Fotografie: PxHere

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]