Toto domácí listové těsto podle snadného postupu mi šetří jmění. To z obchodu už dávno nekupuji

Listové těsto

Listové těsto je velmi oblíbenou ingrediencí u mnoha receptů. Překvapivé ale je, že si jej můžeme snadno a rychle připravit v pohodlí domova a to za využití neobvyklé suroviny.

Příprava domácího listového těsta mnoho lidí odrazuje, protože se zdá být velmi obtížná. To ale nemusí být pravda, překvapením ovšem je, že na jeho přípravu potřebujeme neobvyklou surovinu. Listové těsto, které si připravíme za pomoci droždí, je velmi chutné, vláčné a zároveň křupavé. Využít jej můžeme na přípravu sladkého i slaného pokrmu, v případě potřeby je možné jej i zamrazit.

Ingredience potřebné na přípravu domácího listového těsta:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 200 gramů másla nebo margarínu
  • lžička soli
  • 3 lžičky cukru krystalu
  • 7 gramů sušeného droždí (nebo 21 gramů droždí čerstvého)
  • 85 mililitrů vody
  • 130 mililitrů mléka
  • 1 vejce

Připravíme si ingredience na vláčné těsto

Vezmeme si k ruce hlubokou misku, do které nejprve nalijeme teplou vodu. Tu smícháme s 1 lžičkou cukru a droždím, směs mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nerozpustí. Poté necháme misku s obsahem pracovat na teplém místě po dobu 15 minut. Ve druhé misce mezitím rozšleháme vejce, ke kterému přidáme mléko.

Domácí koblihy

Nadýchané koblihy, které se doslova rozpadají na jazyku. Ani v pekárně je nelze koupit

Listové těsto

Vše pečlivě smícháme tak, aby nevznikly hrudky

Obě misky smícháme a do vzniklé směsi postupně prosejeme mouku. Ke směsi přidáme ještě lžičku soli a 2 lžičky cukru. Jakmile máme jednotnou hmotu bez hrudek, přidáme do misky také máslo, které jsme si nožem nakrájeli na menší kousky. Vše pečlivě prohněteme rukama tak, aby nám vzniklo jedno propracované, ale zároveň nadýchané těsto.

Listové těsto

Těsto necháme odpočinout

Do těsta uděláme ještě dvě nebo tři díry, do kterých nalijeme připravené mléko. Pracujeme rychle, těsto má jinak tendenci se rozpouštět a lepit na ruce. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a umístíme na 2 hodiny do chladu. Během chvilky jsme si zvládli připravit téměř kilogram těsta, které se hodí na koláče, pizzu, rohlíky nebo slané šneky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*