Nadýchané koblihy, které se doslova rozpadají na jazyku. Ani v pekárně je nelze koupit

Domácí koblihy

Chutné pokrmy nemusí nutně obsahovat milion přísad, naopak. Tvrzení, že v jednoduchosti se skrývá krása, mnohdy platí právě o jídlech.

Pokud máme při pohledu na lednici pocit, že se v našem domově nenachází nic k jídlu, neměli bychom se nechat mýlit. I z velmi obyčejných surovin se dá připravit chutný pokrm, stačí je jen správně zkombinovat. Na lahodné koblihy jako od babičky nám dokonce postačí jen několik málo ingrediencí.

Ingredience potřebné na přípravu koblih:

  • 200 mililitrů kefíru
  • půl lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 středně velké vejce
  • lžička prášku do pečiva
  • 300 gramů hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje

Domácí koblihy

V misce si připravíme hladké těsto

Hlavní ingrediencí celého pokrmu je kefír, který si přelijeme do hluboké misky. Postupně k němu přidáme sůl a cukr, a také rozklepneme vajíčko. Směs důkladně promícháme a nasypeme do ní prášek do pečiva a také mouku. Z této kombinace nám postupně vznikne husté těsto, které pořádně vypracujeme tak, aby se v něm nenacházely hrudky.

Koblihy

Takovým koblihám je lepší se raději vyhnout, varuje pekařka

Domácí koblihy

Z těsta si vytvoříme koblížky

Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nám nepřestane lepit mezi prsty. Jakmile máme ideální konzistenci, rozdělíme si jej na dvanáct stejných dílků. Z každého z nich vytvoříme malý koláček, uprostřed kterého uděláme důlek. V hluboké pánvi si rozpálíme rostlinný olej a postupně v něm každý koblížek usmažíme z obou stran tak, aby jejich byl zbarven dohněda.

Domácí koblihy

Zbavíme je přebytečného oleje a můžeme podávat

Hotové koblížky postupně přendáváme na utěrku nebo připravenou mřížku tak, abychom je zbavili přebytečného oleje. Výsledný pokrm stačí posypat moučkovým cukrem, sáhnout ale můžeme také po čokoládové polevě nebo ozdobách. Vzniknou nám tak jednoduché, ale velmi chutné koblížky, které potěší nejen ty nejmenší strávníky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]