Rychlá pizza z toustového chleba je jedním z nejrychlejších teplých jídel, jaká si lze vůbec představit. Tuhle chutnou alternativu si brzy oblíbíte i vy.
Dostali jste chuť na kousek klobásové pizzy, ale pizzerie není v dosahu? Pokud máte doma toustový chléb, tvrdý sýr a nějaké suroviny na obložení, není nic ztraceno. Je to sice náhradní řešení, ale to mu rozhodně neubírá na chuti. Navíc je celkově pizza z toustového chleba nenáročným a velmi rychlým jídlem pro celou rodinu. A podle našich zkušeností bude jistě brzy i nejžádanějším.
Suroviny na 2 porce
- 4 plátky toustového chleba
- 60 gramů sladkého kečupu
- 150 gramů strouhaného tvrdého sýra
- černé olivy podle chuti
- kukuřice podle chuti
- klobása podle chuti
- mletý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- sušený tymián podle chuti
- lžíce oleje vhodného na tepelné úpravy
- pečící papír
Příprava
Plech si vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj krajíce chleba vedle sebe. Smíchejte v misce sladký kečup, pepř, olej, sůl a tymián. Tato směs bude suplovat rajčatovou omáčku, kterou se před obkládáním v pizzerii potírá těsto. Potřete s ní tedy přiměřeně každý plátek toustového chleba tak, aby omáčka zakrývala co největší plochu. Vrstva kečupové omáčky by ale neměla být zas tak silná, aby chléb rozmočila.
Nastrouhejte nahrubo tvrdý sýr, který jste si vybrali. V této kombinaci bude výborný eidam stejně jako třeba gouda. Kdo má pevné nervy a nebojí se, že se zraní, může strouhat i mozzarellu. Každý z krajíců posypte malým množstvím nastrouhaného sýra. Tahle vrstva bude sloužit trochu jako izolace, aby šťáva z dalších přidaných surovin chléb příliš nenamočila. To by pak totiž pizza moc nedržela pohromadě.
Následně pak už jen plátky chleba obkládejte olivami, kukuřicí a plátky klobásy přesně tak, jak máte chuť. Až budete mít pocit, že jsou všechny chleby dostatečně obložené, zasypte je na vrchu další várkou nastrouhaného sýra a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu 10 minut. Hotovou pizzu podávejte ihned po vytažení z trouby. Výborně ji doplní obloha z nakrájené oblíbené zeleniny.
Tipy na závěr
Nejíte maso, ale přesto máte na pizzu chuť? Oblíbili jste si sýry s ušlechtilou plísní na povrchu a milujete chuť brusinek? Zkuste tuto méně obvyklou variaci. Chleby potřete jen směsí kečupu, oleje a soli. Na tuto omáčku položte pár plátků mozzarelly a brie, nebo hermelínu. každý krajíc pokapejte lžičkou zavařených brusinek, které se obvykle používají ke svíčkové. Navrch zase dejte kousek brie, nebo hermelínu a můžete připojit i strouhaný sýr. Zapékejte stejným způsobem.
Máte doma trochu uvařeného špenátu, který jste dělali k nedělnímu obědu, ale nikdo o něj bez kusu králíka nestojí? Můžete ho využít na pizzu. Do kečupu vylisujte stroužek česneku, přidejte trochu pepře a soli. Pomazaný chleba posypte sýrem a na něj dejte špenát. Pokud máte doma kousek slaniny, zajásejte, protože přesně ta se na tuhle pizzu hodí. Navrch zase posypte strouhaným sýrem a zapékejte v troubě.