Zavařené okurky zná úplně každý člověk a nikoho nepřekvapí. Pokud chcete vyzkoušet nějakou novinku, zkuste tento recept.
Je známo, že Češi jsou v zavařování opravdu skvělí a nemusí se jednat pouze o zavařené okurky. Ale kdyby vám někdo řekl, ať zkusíte zavařit rajčata společně s jablky, asi byste si klepali na čelo. Pravdou však je, že kombinace těchto dvou surovin vás svou chutí skutečně překvapí. V tomto receptu se používají pouze 3 základní složky, a to jsou rajčata, jablka a cibule. Nevěříte, že tohle může být dobré? Když to vyzkoušíte, budete se divit.
Co budete potřebovat
- 2 kg rajčat
- 1 kg jablek
- 2 cibule
- 1 kg řepy (volitelně, nemusí být)
- 1 l vody
- 0,5 lžíce soli
- 100 g cukru
- 1 polévkovou lžíci octa
Příprava je jednoduchá
Rajčata důkladně omyjte a osušte. Jablka oloupejte ze slupky a nakrájejte je na plátky nebo na kostičky, nezapomeňte hlavně odstranit semínka. Řepu také oloupejte a nakrájejte. Cibuli si také oloupejte a nakrájejte na kroužky.
Vezměte si vetší skleněnou nádobu a na dno dejte trochu cibule. Poté střídavě přidávejte rajčata, jablka, pokud chcete, tak řepu a zbytek cibule.
Připravte si nálev
Dejte si do hrnce vařit vodu a přidejte do ní sůl a cukr. Jakmile voda mírně vychladne, přidejte ocet. Nalijte tento nálev do sklenic, pořádně zadělejte víkem a otočte dnem vzhůru. Přikryjte ručníkem a nechte vychladnout. No a máte hotovo.
Aby tato zavařenina vypadala stejně jako na obrázku, musí mít všechny suroviny stejnou velikost. Tento pokrm chutná nejlépe v kombinaci s hlavním masovým chodem. Doufáme, že vám bude chutnat. Dobrou chuť!