Tvarohové těsto je úžasně vláčné, jemné a voňavé. Těsto perfektně drží tvar a hodí se k různým náplním. Překvapte se blízké těmito sušenkami.
Před Vánoci takřka každý tráví v kuchyni více času. Je čas na pečení vánočního cukroví. Letos kromě klasického lineckého, išelského nebo košíčků můžete vyzkoušet také tyto tvarohové sušenky. Jsou vhodné nejen na sváteční tabuli, ale také na každou jinou oslavu nebo zkrátka jen tak. Upéct si je konec konců můžete kdykoliv během celého roku, když na ně budete mít chuť.
Připravte si ingredience
Na sušenky budete potřebovat 250 gramů tvarohu, 80 gramů másla a stejné množství cukru. Dále bude potřeba špetka sol, prášek do pečiva i a vanilin, případně vanilkový extrakt či vanilkový lusk. Připravte také koření podle vlastních preferencí. Přidat můžete skořici, muškátový oříšek nebo zázvor. Do sušenek patří také hrozinky nebo kandované ovoce. Použít můžete také ořechy. Vždy v množství 70 gramů. Potřebovat budete také šťávu z poloviny citrusu.
Sušené ovoce nejprve zalijte pomerančovou šťávou, promíchejte a prozatím necháte stát. Tvaroh smíchejte s cukrem, solí, máslem, vanilkou a práškem do pečiva.
Poté přidejte koření dle toho, které jste si vybrala a rozmixujte hmotu do hladka. Přidejte také nasekané ořechy nebo sušeného ovoce. Tvarohovou hmotu pak s těmito surovinami promíchejte.
Zpracujte těsto
Do tvarohu s ovocem a ořechy vsypte prosátou mouku a vypracujte těsto. Z hotového těsta pak vytvarujte sušenky a dejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Sušenky mohou mít tvar, jaký se vám bude líbit. Většinou se však z těsta tvarují malé válečky. Před pečením je třeba troubu předehřát na 180 stupňů a na tuto teplotu poté péct připravené oplatky asi 15 minut. Záleží samozřejmě na troubě.
Vychladlé sušenky pak posypte moučkovým cukrem. Pokud se vám z těsta nechtějí tvarovat různé tvary, je možné ho klasicky rozválet a vykrajovat tvary podle vašeho přání.
Takto připravené sušenky mohou být nejen skvělým občerstvením ve vaší domácnosti, ale můžete je zabalit také jako dárky. Postačí kousek celofánu a mašle, případně obyčejná sklenice na zavařování, kousek látky a mašle. Ideálně k jedlému dárku připište ještě recept na sušenky. Do další sklenice můžete přidat sušené suroviny.