Nejchutnější domácí máslové sušenky. Tento recept si oblíbí každá dobrá hospodyňka

Klasikou mezi sušenkami jsou právě ty máslové. Jsou oblíbené nejen pro svou jemnou chuť. Domácí máslové sušenky zvládne opravdu každá hospodyňka a výsledek stojí za to.

Tento dokonalý recept vás upoutá jednoduchostí a rychlostí, zvládnete jej v několika málo krocích. Zapomeňte na obsáhlý nákupní seznam. Pro přípravu těchto vláčných sušenek nepotřebujete víc, než máte obvykle doma. Jsou dobrou volbou pro návštěvy jako „něco sladkého ke kávě“ i jako součást malé svačinky pro vaše výlety. Nový rozměr jim dává přidání ovocného džemu, úplně se rozpadají na jazyku! Teď už s chutí do přípravy.

Ingredience pro přípravu asi 34 ks sušenek

  • 120 g másla
  • 60 g práškového cukru
  • 1ks vejce
  • 200 g mouky
  • Půl lžičky prášku do pečiva
  • Špetku soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • Ovocný džem podle chuti (my jsme použili malinový)
  • Všechny přísady si předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu!

Dále budete potřebovat

  • Větší mísu
  • Elektrický šlehač nebo mixér
  • Sítko
  • Cukrářský sáček a zdobící špičku
  • Pečící papír
  • Plech na pečení

Vše máme připraveno a můžeme se s chutí pustit do samotného receptu. Změklé máslo šlehejte podobu 1 minuty na nejvyšší rychlost. Přidejte moučkový cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Vše zpracujte pomocí šlehače nebo mixéru přibližně další 3-4 minuty, dokud nebude směs dokonale hladká a nadýchaná. Poté přidejte vejce, a ještě jednou vše vyšlehejte další 3 minuty.

Postupně přisypávejte mouku, kterou předem prosejte přes síto společně s práškem do pečiva. Promíchejte směs nejlépe pomocí cukrářské stěrky. Pokud doma tohoto pomocníka nevlastníte, dobře vám poslouží i obyčejná vařečka.

Aby se sušenky příliš nedrobily, nemíchejte těsto zbytečně dlouho. Pokud je směs více tekutá, přisypávejte po troškách mouku do doby, než získáte požadovanou konzistenci. Těsto musí být hladké a mírně lepivé.

Připravte si cukrářský sáček, do kterého předem vložíte špičku pro vytvoření perfektních výsledných tvarů sušenek.

Sáček naplňte směsí a postupně tvořte na plechu vyloženém pečícím papírem malé kytičky. Nechávejte mezi nimi malé rozestupy. Doprostřed každé takto vytvořené sušenky udělejte prstem malý důlek a ten naplňte ovocným džemem.

Takto připravené sušenky vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte přibližně 10-12 minut. Na ještě horké kytičky můžete po upečení přidat o trochu více ovocného džemu pro jejich výraznější chuť.

Pokud se ovládnete a nepustíte se do sušenek ihned, nechejte je zcela vychladnout nejlépe na mřížce. Poté už můžete podávat návštěvám dle libosti se zaručeným úspěchem. Dobrou chuť!