Takto jednoduše si doma můžete vyrobit domácí tvaroh v troubě. Konečně poznáte jeho pravou chuť, 100x lepší než z obchodu

Některé domácí výrobky chutnají mnohem lépe než kupované. Třeba tvaroh, který lze vyrobit pouze s pomocí trouby. Uvidíte, že jeho chuť je nezapomenutelná.

Jestliže preferujete raději domácí výrobky před těmi kupovanými, jistě vás potěší i recept na domácí tvaroh, jež si můžete vyrobit jednoduše pomocí trouby. Nemusíte se obávat ani toho, že by se jednalo o složitý nebo nějak namáhavý postup, protože v tomto receptu to tak není.

Zařaďte tvaroh do svého jídelníčku

Pokud přemýšlíte nad tím, zda se vám vůbec vyplatí tvaroh dělat, měli byste vědět, že má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Má nízkou energetickou hodnotu a obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Tvaroh vás zasytí na delší dobu, takže byste neměli mít po chvilce hlad a díky bílkovinám vám pomůže v momentě, kdy chcete shodit pár kilo nebo nabrat svalovou hmotu.

Co budete potřebovat

I když by se mohlo zdát, že výroba tvarohu je hodně složitá a náročná, není to tak. Velkým překvapením může být i to, že na výrobu tvarohu nepotřebujete příliš mnoho surovin. Jediné, co budete určitě potřebovat, je 6 l mléka a důkladně vymyté velké sklenice. Pak už stačí pouze hodně trpělivosti a času na to, aby se z mléka stal tvaroh a vy tak získali skvělou potravinu.

Jak si připravit domácí tvaroh

Jako první si vezměte velké sklenice, které jste předtím důkladně vymyli. Použít můžete i zavařovací sklenice, do nichž se vejde několik litrů mléka. Do sklenic hned poté nalijte mléko a uzavřete je víčkem. Na 2 až 3 dny nechte naplněné sklenice mlékem odležet při pokojové teplotě.

Mějte s tvarohem trpělivost

Protože tvaroh nebude hotový ze dne na den, je nutné si pár dní počkat. Jakmile uplynou 2 nebo 3 dny a vy si všimnete, že kyselé mléko již zanechává stopy na stěnách sklenic, můžete celé nádoby vložit do trouby, která není nijak předehřátá. Poté zapněte teplotu v troubě na 130 °C a nechte zde sklenice po dobu jedné hodiny.

Zbývá posledních pár kroků

Jakmile uplyne 1 hodina, tak vypněte troubu a tvaroh v ní nechte do doby, dokud trouba zcela nevychladne. Poté si vezměte cedník, dejte ho na čistou mísu a přikryjte jej gázou tak, abyste vytvořili několik vrstev. Na gázu nalijte všechnu tekutinu ze sklenic a přes gázu nechte odkapat syrovátku. Poté vezměte gázu, zavažte ji a zavěste.

Nyní počkejte, dokud nebude tvaroh hotový

Přes gázu vám do spodní mísy proteče vcelku hodně tekutiny a nahoře v gáze vám zbyde tuhá hmota, což je tvaroh. Hned po dokončení dejte tvaroh do hlubokého talíře a přesuňte jej do ledničky, aby se nezkazil. Z tohoto tvarohu lze poté upéct různé domácí pečivo nebo si tvaroh dopřát jen tak k jídlu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*