Pokud musíte mít v neděli na jídelním stole něco sladkého, za upečení stojí sladký dort z tvarohu a s ovocem. Potěšíte jím určitě celou rodinu.
Mlsat lze i zdravě. To platí pro tvarohovo-ovocný dort, který si můžete upéct na neděli nebo kdykoliv jindy, třeba když očekáváte návštěvu a chcete ji uhostit. Chutná sladkost vždy přijde vhod. Při přípravě tohoto dortu přitom nestrávíte v kuchyni spoustu času, protože je jednoduchý. Stačí mít doma potřebné suroviny a můžete se pustit do práce.
Tvaroh a ovoce jako základní ingredience
Dort, který obsahuje tvaroh, je zároveň i zdrojem bílkovin. Rozhodně stojí za to ho připravit svým dětem, aby měly k dispozici zdravější mlsání. Konzumace tvarohu se doporučuje lidem s osteoporózou a také dětem. Tvaroh obsahuje draslík, fosfor, měď, hořčík, vitamíny A, E a skupinu B. Ovoce je pak zdroje vlákniny, která je prospěšná trávicímu systému, zejména střevům.
Co budete na přípravu korpusu dortu potřebovat
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 100 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience potřebné pro přípravu náplně
- 400 g tvarohu
- 200 ml smetany
- 110 g cukru
- 2 lžíce krupice
- 1 vanilkový lusk (případně 1 vanilkový cukr)
- ovoce dle chuti – rybíz, meruňky, švestky, třešně
Postup přípravy dortu
- Nachystejte si plech o velikosti 20 × 30 cm a na jeho dno dejte pečicí papír. Případně je možné plech vymazat tukem a posypat hrubou moukou nebo strouhankou.
- Připravíte si korpus tím, že v míse utřete do pěny vejce s cukrem a máslem. Mouku smícháte s práškem do pečiva a opatrně zapracujete do směsi v míse. Vymícháte hladké těsto.
- Těsto nalijete na plech a připravíte si náplň.
- Mezitím, co se těsto peče, si připravíte dortovou náplň. Tvaroh smícháte se smetanou, přidáte vanilkový lusk, krupici a vejce a dohladka vymícháte.
- Tvarohovou náplň nalijete na těsto na plechu, pokladete ovocem a v předehřáté troubě na 180 °C upečete asi po dobu 35 až 40 minut.